Meskalin.cz/Fórum/Jak kombinovat koleusy s jinými rostlinami?

Jak kombinovat koleusy s jinými rostlinami?

Zajímalo by mě, jak se koleusy dají kombinovat s jinými rostlinami. Mám pár těchto krásných rostlin a uvažuju o tom, že bych je zkombinoval s různými sukulenty nebo kaktusy. Myslíte, že se budou k sobě hodit? Zkoušel někdo už nějaké kombinace? Přemýšlím, jestli by to mohlo vypadat zajímavě, nebo jestli by bylo lepší je nechat samostatně. Co třeba různé barvy nebo tvary listů – jak to celé ladí dohromady? Hlavně mě zajímá, jestli mají koleusy specifické požadavky na světlo a vlhkost, které bych měl brát v úvahu při výběru sousedních rostlin. Máte nějaké tipy, jak s nimi zacházet, aby všechno vypadalo hezky? Případně máte nějaké oblíbené kombinace, které jste si vyzkoušeli? Jak moc se musí hlídat odstíny a velikosti rostlin, abychom dosáhli hezkého efektu? Děkuji za každou radu!

128 slov
1.3 minut čtení
23. 10. 2023
Helena Pavlíková

Koleusy jsou super, já je mám taky a hodně pěkně vypadají s jinýma rostlinama. Když je kombinuješ, tak si dej pozor na jejich světlo a vlhkost. Koleusy mají rády spíš vlhko a polostín, zatímco sukulenty a kaktusy potřebují víc sluníčka a sucho. Takže pokud je dáš dohromady, může to být problém. Zkus třeba nějaký stínomilné rostliny, co mají podobné požadavky na péči.

Co se barev týče, tak koleusy mají krásné listy v různých odstínech, takže klidně zkus kombinovat s něčím, co má zase jinou strukturu nebo tvary listů. Například nějaké jemnější květiny dobře doplní ty výrazný barvy koleusů. Hlavně se snaž si udržet určité proporce, aby to nevypadalo chaoticky. Mě třeba funguje kombinace s hezky kvetoucími rostlinami, co nejsou moc agresivní.

Nezapomeň na to, že koleusy potřebují pravidelnou zálivku, takže když je dáš vedle suculentů, tak je potřeba hlídat vlhkost substrátu. Ale jinak se neboj experimentovat! Možná najdeš něco, co bude vypadat fakt hezky.

153 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2023
Alois Vrba

Koleusy jsou super rostliny, ale když je kombinuješ s jinýma, je dobrý si dát pozor na jejich potřeby. Většinou mají rády vlhko a polostín, což může být problém s kaktusy a sukulenty, který potřebujou spíš sucho a hodně světla. Takže pokud chceš mít koleusy v jednom květináči s jinými, vybírej ty, co snesou podobné podmínky.

Můžeš zkusit třeba kombinaci koleusů s nějakými stínomilnými rostlinami, jako je třeba některý druh kapradiny nebo i nižší fíkus. Ty barvy a tvary listů by mohly vypadat skvěle spolu. Zkus se pohrát s různou výškou rostlin, aby to mělo dynamiku. Odstíny bych moc neřešil, když to bude hezky kompaktní a nebudeš mít moc velké rostliny vedle sebe, tak to bude vypadat fajn.

A joo, nezapomeň na zálivku – koleusy si rády dají vodu, tak to s těmi suchomilnými sukulenty moc nepřeháněj. Hezky je to zkombinovaný může vypadat jako mini zahrádka, ale chce to trošku experimentovat.

149 slov
1.5 minut čtení
4. 9. 2024
Jakub Vyskočil
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vytvoření záhonu s koleusy: Jak dosáhnout maximální vizuální atrakceNávod na uspořádání koleusů v zahradě, tipy na výškové uspořádání a kompatibilní rostliny pro dokonalý záhon.
1000 slov
10 minut čtení
6. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky