Meskalin.cz/Fórum/Kde je nejlepší místo pro koleusy na zahradě?

Kde je nejlepší místo pro koleusy na zahradě?

Přemýšlím, kde umístit koleusy na své zahradě, protože chci, aby vynikly a byly co nejkrásnější. Mám sluníčko na jedné straně zahrady a stín na druhé, ale nevím, která varianta by pro ně byla lepší. Zahrada je celkem prostorná, ale plánuju tam mít i jinou zeleninu a květiny, tak mě zajímá, jestli koleusy snášejí slunce nebo spíš preferují polostín. Je pravda, že čím víc světla dostanou, tím lépe budou růst a mít sytější barvy? Nebo se přehřejí a začnou schnout? Co se týče půdy, slyšel jsem, že potřebují dobře propustnou zeminu, ale co to vlastně znamená v praxi? Mám je hnojit pravidelně, nebo stačí občasně? A ještě bych se chtěl zeptat, jestli je dobré je umístit k jiným rostlinám nebo raději samostatně? Díky moc za všechny vaše tipy a rady!

129 slov
1.3 minut čtení
11. 9. 2024
Ludmila Křížová

Tak hele, koleusy maj rády světlo, ale ne úplný pařák. Ideál je polostín, kde budou mít dost světla, ale taky trochu úkryt před přímým sluncem, hlavně v těch největších vedrech. Pokud je dáš do plného slunce, tak můžou ztratit barvu a uschnout. Co se týče půdy, to znamená, že bys měl mít něco, co dobře odvádí vodu – žádný bláto! Takže směs s perlitem nebo kompostem by mohla fungovat. Hnojení? Stačí párkrát za sezonu, nemá to smysl přehánět. A co se týče umístění, klidně je kombinuj s jinýma rostlinama, ale dej pozor na to, aby si navzájem nekonkurovaly o místo ve sluníčku. Takže zkus je dát k něčemu, co má rádo podobné podmínky. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
8. 7. 2024
Zuzana Čermáková

Koleusy jsou fakt super rostliny, ale co se týká světla, tak mají rády spíš polostín. V plném slunci můžou trpět, hlavně v horkých dnech, takže bych je dal radši na místo, kde je víc stínu. Barvy budou hezký i tak. Co se týče půdy, potřebujou dobře propustnou zeminu, což znamená, že musí být vzdušná a neměla by zadržovat vodu – ideální je třeba směs hlíny s pískem nebo rašelinou. Hnojit je můžeš pravidelně, ale stačí to dělat jednou za čas – tak jednou za měsíc by to mělo stačit. A co se týče umístění, koleusy můžou být v kombinaci s jinými rostlinami, ale vyber si takové, co mají podobné nároky na světlo a vodu. Jinak to může dopadnout blbě. Tak to zkus a uvidíš!

124 slov
1.2 minut čtení
23. 9. 2024
Josef Šimůnek
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vytvoření záhonu s koleusy: Jak dosáhnout maximální vizuální atrakceNávod na uspořádání koleusů v zahradě, tipy na výškové uspořádání a kompatibilní rostliny pro dokonalý záhon.
1000 slov
10 minut čtení
6. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky