Meskalin.cz/Fórum/Jakou zálivku potřebují koleusy v létě?

Jakou zálivku potřebují koleusy v létě?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma několik krásných koleusů a chtěla bych se zeptat, jakou zálivku by měly mít v létě. Vím, že tyhle rostlinky mají rády vlhko, ale není mi jasné, jestli je zalévat každý den, nebo spíš jednou za pár dní. Taky se mi občas stane, že zapomenu na zalévání a pak mám strach, že by mohly uschnout. Je lepší je zalévat ráno nebo večer? A co se týče hnojení, potřebují koleusy nějaké speciální hnojivo během léta? Mám pocit, že při takovém vedru a slunečním svitu potřebují více pozornosti, ale jak to vlastně správně udělat? Kdo máte s koleusy zkušenosti, budu vděčná za jakékoli tipy, jako třeba jak poznat, že mají dost vody nebo naopak, jestli už je to moc. Taky by mě zajímalo, jestli mám dávat pozor na nějaké škůdce v létě a jak je případně chránit. Díky moc za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
23. 8. 2024
Richard Voříšek

Koleusy jsou fakt super rostlinky, mají rády vlhko, to je pravda. Takže v létě je ideální zálivka tak jednou za dva dny, ale záleží na tom, jak moc je horko a jak jsou v květináči. Když vidíš, že listy začínají shrnovat nebo žloutnout, tak to je znamení, že potřebují vodu. Ráno je lepší zalévat, aby se voda mohla vsáknout ještě před vedrem. Co se hnojení týče, můžeš použít nějaké běžné tekuté hnojivo na pokojové rostliny, stačí to jednou za 2–4 týdny. Jo a pozor na škůdce, mívají rádi letní období, takže kontroluj pod listy, jestli tam nejsou mšice nebo svilušky. Když tak použij nějaký přírodní sprej na ochranu. Držím palce s tvými koleusy!

113 slov
1.1 minut čtení
25. 6. 2024
Jaroslava Řezníková

Tak koleusy v létě potřebují fakt hodně vody, ale zase to nesmíš přehánět. Každý den asi zalévat nemusíš, stačí tak obden, nebo i jednou za tři dny, podle toho, jak je teplo a jak jsou na tom s půdou. Hlavně si hlídej, aby zem nebyla úplně suchá, ale ani aby v ní nestála voda. Ráno je lepší zalévat, to ti rostliny víc ocení.

Co se hnojení týče, nějaký tekutý hnojivo pro pokojovky je ideální. Klidně to dělej jednou za dva týdny během léta, když začnou růst. Jen pozor na škůdce jako mšice nebo svilušky – ty se mohou objevit, když je moc teplo a sucho. Pokud je zjistíš, tak použij něco proti nim, třeba insekticid.

No a když budou mít málo vody, tak listy můžou začít vadnout a ztrácet barvu. Když jich začne moc opadávat nebo budou žloutnout, tak to může být známka, že mají moc vody. Takže sleduj je a uč se poznávat jejich potřeby.

154 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2024
Michaela Vojtěchová
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vytvoření záhonu s koleusy: Jak dosáhnout maximální vizuální atrakceNávod na uspořádání koleusů v zahradě, tipy na výškové uspořádání a kompatibilní rostliny pro dokonalý záhon.
1000 slov
10 minut čtení
6. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky