Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když koleusy začínají vadnout?

Co dělat, když koleusy začínají vadnout?

Mám doma pár koleusů a poslední dobou se zdá, že začínají vadnout. Doma mají docela dost světla, ale přesto mě napadlo, jestli to není moc nebo málo. Hlavně, co se s nimi stalo? Hlavně jsem si všiml, že listy ztrácejí barvu a některé dokonce opadávají. Zkoušel jsem je zalévat pravidelně, ale možná jim dávám příliš vody? Snažím se dodržovat nějaký režim, ale opravdu netuším, co dělám špatně. Napadlo mě také, jestli by to nemohlo být nějaké škůdce nebo nemoci? Trochu se bojím, že bych mohl přijít o všechny rostliny. Mám je už nějakou dobu a fakt si je oblíbil. Jaké máte zkušenosti s péčí o koleusy? Co byste doporučili udělat v takové situaci? Je lepší je přesadit do nového substrátu nebo zkusit jinou techniku pěstování? Taky mi říkali, že by mohli potřebovat hnojivo, ale nevím, jak často a jaké zvolit. Kde bych měl hledat pomoc? Vím, že každý má jiný přístup k pěstování rostlin, ale prostě bych rád věděl, co obvykle pomáhá a co se osvědčilo ostatním. Děkuji za vaše rady!

171 slov
1.7 minut čtení
25. 4. 2023
Václav Světlík

Takže, koleusy jsou docela citlivé, co se týče péče. Pokud ti vadnou, může to být několik věcí. První věc, co bych zkontroloval, je zalévání. Tyhle rostliny nemají rády, když mají kořeny ve vodě, takže pokud máš pocit, že je zaléváš moc, zkus je nechat oschnout na povrchu substrátu. Naopak, pokud jsou listy suché a křehké, můžeš je potřebovat víc zalít.

Osvětlení je taky důležitý faktor. Příliš přímého slunce může způsobit spálení listů, ale naopak málo světla může vést k vyblednutí barvy a opadávání listů. Takže zkus najít rovnováhu. Jako další bys měl zkontrolovat substrát – jestli není starý nebo příliš kompaktovaný. Když ho vyměníš za čerstvý, mohlo by to pomoct.

Co se škůdců týče, podívej se na spodní strany listů – mívají tam různé breberky, což by mohlo být problém. A určitě jim občas dej hnojivo – třeba jednou za měsíc během vegetačního období. Zkus nějaké tekuté hnojivo pro pokojové rostliny.

Zkrátka, sleduj zalévání, světlo a zdraví substrátu a snad se brzy uzdraví!

163 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Jana Kafková

Takže koleusy, co? Mě se to taky stalo. Ztráta barvy a opadávání listů může být známka několika věcí. První je určitě zalévání. Ty rostliny nemají rády, když mají pořád mokré kořeny, takže zkus nechat substrát trochu oschnout mezi zálivkami. Možná i přesazení do čerstvého substrátu by jim prospělo, pokud je ten starý už vyčerpaný.

Co se světla týče, koleusy milují jasné, ale ne přímé sluneční světlo, takže pokud jsou na přímém slunci, může to být problém. Zkus je posunout na místo s rozptýleným světlem.

A ještě se podívej na škůdce, jestli tam nemáš nějaký hmyz nebo plísně. To může taky způsobit takové problémy. Hnojivo bych dával během vegetačního období jednou za dva týdny, něco tekutého pro pokojovky je ideální.

Zkrátka zkontroluj zálivku, světlo a hmyz – a třeba to nějak zachráníš!

129 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Simona Karásková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Vytvoření záhonu s koleusy: Jak dosáhnout maximální vizuální atrakceNávod na uspořádání koleusů v zahradě, tipy na výškové uspořádání a kompatibilní rostliny pro dokonalý záhon.
1000 slov
10 minut čtení
6. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky