Meskalin.cz/Fórum/Jak udržet koleusy zdravé a barevné?

Jak udržet koleusy zdravé a barevné?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně udělat, aby moje koleusy vypadaly pořád krásně a zdravě. Mám pár kousků doma a vždycky jsem je měl rád pro jejich úžasné barvy, ale poslední dobou začínají ztrácet lesk a jejich listy nejsou tak živé, jak bývaly. Přemýšlím, co dělám špatně. Jak často by měly být zalévány? Mám je mít na sluníčku nebo spíš ve stínu? A co se týče hnojení, je to něco, co bych měl pravidelně dělat? Zkoušel jsem různé směsi, ale nic moc nezabírá. Taky jsem slyšel, že je dobré je občas zastřihnout, ale nevím jak moc a kdy je ten správný čas. Jaké jsou nejlepší tipy pro udržení jejich krásných barev, aby byly pořád na pohled jako nové? Co funguje vám? Jaké máte zkušenosti s pěstováním koleusů? Rád bych slyšel vaše rady a triky. Díky moc!

141 slov
1.4 minut čtení
12. 5. 2023
Martina Švábová

Koleusy milujou světlo, ale přímý slunce je může spálit, takže ideální je místo s jasným, ale rozptýleným světlem. Co se týče zalévání, tak radši mírně než moc – nechte substrát mezi zálivkami oschnout. Hnojení je dobrý nápad, tak jednou za měsíc lehce hnojit tekutým hnojivem, co má víc dusíku. Zastřihávání pomůže udržet tvar a podpoří růst nových listů, tak klidně ustřihněte o pár centimetrů, když budou vypadat moc dlouhé nebo neupravené. A nezapomeňte na pravidelnou kontrolu škůdců, občas se na ně něco přilepí. Tímhle byste měli vrátit koleusům barvu a lesk.

91 slov
0.9 minut čtení
10. 7. 2023
Kamila Koudelková

Koleusy jsou super, ale potřebují správnou péči, aby vypadaly dobře. Zalévat je chceš, když je půda suchá, ale ne přemokřit. Měly by být na jasném, ale ne přímém slunci, jinak spálíš listy. Co se týče hnojení, doporučuji používat tekuté hnojivo jednou za dva týdny během vegetačního období. A jo, stříhání jim pomůže – klidně je zkrať o třetinu, když začnou růst moc do výšky. Zkus i pravidelně otáčet květináčem, ať se nezkroutí jen na jednu stranu. A nezapomeň na vlhkost vzduchu! Když bude příliš suchý, ztrácí barvy. Tak hodně štěstí!

90 slov
0.9 minut čtení
7. 8. 2024
Karolína Kubíčková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Ošetření koleusů pro maximální intenzitu barev: Tajemství úspěchuPodrobný průvodce ošetřením koleusů pro dosažení maximální barevnosti a zdraví rostlin. Zjistěte, jak správná péče, osvětlení, zavlažování a hnojení o...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky