Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat koleusy venku na zahradě?

Můžu pěstovat koleusy venku na zahradě?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat koleusy venku na zahradě. Vím, že jsou to rostliny, které mají nádherné barvy a vzory, ale slyšel jsem, že potřebují určité podmínky. Mám malou zahradu a chtěl bych ji oživit nějakými atraktivními rostlinami, ale nejsem si jistý, jestli koleusy zvládnou venkovní podmínky. Jaké je ideální místo pro jejich pěstování? Potřebují hodně slunce nebo spíš polostín? A co se týče péče, jak moc náročné jsou? Zajímalo by mě také, jestli je potřebuji na zimu sklízet nebo je můžu nechat venku. To se mi zdá jako problém, protože bych nerad přišel o tu krásu. Co myslíte, má někdo zkušenosti s pěstováním koleusů venku a jaké jsou vaše tipy? Děkuji za jakékoliv rady alebo doporučení!

119 slov
1.2 minut čtení
5. 11. 2022
Lenka Tichá

Koleusy můžou být venku, ale je to takový oříšek. Ideálně bys je měl mít na místě s dostatkem světla, ale ne úplně na přímém slunci, takže polostín je asi nejlepší. Příliš horké a přímé slunce může jejich barvy spálit. Péče není zas tak náročná, stačí je pravidelně zalévat, ale pozor na přemokření. Co se zimy týče, koleusy jsou náchylný na mráz, takže pokud chceš, aby přežily zimu, bude lepší je sklízet a umístit třeba do květináčů dovnitř. Sice můžeš zkusit je nechat venku, ale asi by ti to nedoporučil nikdo zkušenější. Takže jestli chceš zachovat tu krásu, radši je chraň před zimou. Dobře se ti bude dařit, když je na jaře zase vysadíš ven.

114 slov
1.1 minut čtení
25. 7. 2024
František Jiránek

Koleusy venku určitě pěstovat můžeš, ale má to pár háčků. Nejlepší je mít je v polostínu, protože na přímém slunci rychle vyhoří a ztratí barvu. Takže ideální místo je třeba pod stromy nebo vedle jiných rostlin, co jim dělají stín. Co se týče péče, nejsou nějak extra náročné, stačí je pravidelně zalévat, ale pozor na přemokření. No a k tomu zimování - koleusy jsou citlivé na mráz, takže na zimu bys je měl sklidit a přesunout dovnitř. Pokud to neuděláš, tak ti zkrachují. Můžeš je zkusit vzít jako řízky a pak je na jaře znovu zasadit. Celkově jsou to fakt krásné rostliny a určitě ti oživí zahradu, ale chce to trochu péče a hlídat počasí.

115 slov
1.2 minut čtení
24. 4. 2024
Jindřich Vávra
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Ošetření koleusů pro maximální intenzitu barev: Tajemství úspěchuPodrobný průvodce ošetřením koleusů pro dosažení maximální barevnosti a zdraví rostlin. Zjistěte, jak správná péče, osvětlení, zavlažování a hnojení o...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky