Meskalin.cz/Fórum/Kdy přesadit koleusy?

Kdy přesadit koleusy?

Zdravím všechny nadšence do pěstování exotických rostlin! Mám tady takový dotaz ohledně koleusů, které se mi daří pěkně pěstovat, ale teď se mi zdají, že už by potřebovali nový květináč. Chtěla bych vědět, jestli je nějaký speciální čas v roce, kdy je nejlepší je přesazovat. Slyšela jsem, že to může být na jaře, ale nevím, jestli to platí pro všechny druhy. Jak poznám, že už je čas? Musí být kořeny vidět na dně květináče, nebo se to dá nějak poznat jinak? A co se týče substrátu – mám používat něco speciálního? Zajímalo by mě i to, jestli je nutné je po přesazení hned zalít, nebo raději počkat pár dní. Slyšela jsem různé názory a tak bych ráda věděla, co si o tom myslíte vy, zkušení koleusoví pěstitelé. Jaké máte zkušenosti a tipy? Děkuju za jakékoli rady!

136 slov
1.4 minut čtení
21. 10. 2021
Josef Drábek

Koleusy je nejlepší přesazovat na jaře, když začínají růst. To je doba, kdy se probouzejí a potřebují víc místa. Pokud už vidíš kořeny na dně květináče, nebo když půda rychle vysychá, tak je čas. Substrát bych doporučil nějaký propustný, klidně můžete použít směs pro pokojové rostliny nebo si udělat vlastní z kompostu a perlitu. Po přesazení je dobrý je hned zalít, aby se usadily v novém substrátu, ale ne moc, ať se kořeny nezapaří. Takže stačí trošku. Držím palce s pěstováním!

81 slov
0.8 minut čtení
9. 1. 2025
Vlastimil Vondra

Přesazení koleusů se nejlíp dělá na jaře, když rostlina začíná růst. Je to takový ten čas, kdy je vidět, že už potřebují víc místa. Pokud si nejsi jistá, podívej se na kořeny – jestli koukají na dně květináče, tak je to jasný znak. Někdy ale můžeš poznat, že jsou už přeplněné i podle toho, jak tvojí koleusy vypadají – pokud slábnou nebo se špatně vyvíjejí, je určitě čas na nový květináč. Co se substrátu týče, klidně použij směs pro pokojovky, ale je dobrý přidat trochu perlitu nebo rašeliny, aby to lépe odvodnilo. Po přesazení zalévat opatrně, ideálně počkej pár dní, aby si kořeny zvykly na nový prostor. Tímhle způsobem by měly tvoje koleusy prospívat jak mají.

116 slov
1.2 minut čtení
14. 1. 2025
Renata Štěpánová
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Ošetření koleusů pro maximální intenzitu barev: Tajemství úspěchuPodrobný průvodce ošetřením koleusů pro dosažení maximální barevnosti a zdraví rostlin. Zjistěte, jak správná péče, osvětlení, zavlažování a hnojení o...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky