Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo použít pro intenzivní barvy koleusů?

Jaké hnojivo použít pro intenzivní barvy koleusů?

V poslední době se mi dostal do rukou krásný koleus, který mě naprosto uchvátil svými sytými barvami a vzorovanými listy. Všiml jsem si, že když jsem ho koupil, tak byl nádherný a intenzivně zbarvený, ale teď, po několika týdnech péče, začínám mít pocit, že barvy trochu blednou. Přemýšlím, co by mohlo být příčinou. Je možné, že to souvisí s nedostatkem živin? Jaké hnojivo byste doporučili použít pro koleusy, abych podpořil jejich barvy a celkový růst? Slyšel jsem něco o tekutých hnojivech a speciálních směsích pro dekorativní rostliny, ale nejsem si jistý, co přesně vybrat. Mám zvolit nějaké univerzální hnojivo nebo existují speciální přípravky určené přímo pro koleusy? Jak často bych měl hnojit, aby mě rostlina odměnila nádhernými barevnými listy? Taky bych rád věděl, jestli je lepší použít hnojivo s vyšším obsahem dusíku nebo spíše fosforu a draslíku. Různé tipy a zkušenosti by mi určitě pomohly lépe pochopit potřeby těchto fascinujících rostlin a přispěly by k tomu, aby se moje koleusy staly skutečnou ozdobou mé zahrady. Díky za jakékoli rady!

169 slov
1.7 minut čtení
26. 3. 2022
Jarmila Procházková

Koleusy jsou fakt krásné a jejich barvy hodně závisí na péči. Pokud ti blednou, může to být fakt nedostatkem živin. Zkus použít tekuté hnojivo pro okrasné rostliny, co má vyvážený poměr NPK – tak kolem 10-10-10 je fajn. Hnojit bych doporučil tak jednou za dva týdny, hlavně v období růstu. Můžeš zkusit i hnojivo s vyšším obsahem dusíku, to podpoří růst listů a barvy. Ale nesmíš to přehánět, jinak bys mohl spálit kořeny. Když budeš pravidelně hnojit a dávat pozor na světlo (ne moc přímé slunce), tak by se ti měly barvy vrátit. Hlavně nezapomeň na pravidelnou zálivku, ale aby ti nestáli ve vodě. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
31. 12. 2024
Kristýna Koudelková

Koleusy jsou fakt krásné rostliny, ale potřebují dobrou péči, aby jejich barvy zůstaly živý. Myslím, že bys měl zkusit tekuté hnojivo pro okrasné rostliny, to je docela fajn volba. Něco s vyšším obsahem dusíku podpoří růst a sytější barvy listů. Hnojit bys měl tak jednou za dva týdny během vegetačního období, to by mělo stačit. Nezapomeň ale na dobrou zálivku, to je taky důležitý – když je půda moc suchá, barvy můžou blednout. Pokud se ti zdá, že barvy stále nejsou jak mají být, můžeš zkusit i speciální hnojivo na koleusy, to v obchodech mívají. Držím palce, ať ti to roste hezky!

102 slov
1 minut čtení
23. 10. 2024
Miroslav Fojtík
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Ošetření koleusů pro maximální intenzitu barev: Tajemství úspěchuPodrobný průvodce ošetřením koleusů pro dosažení maximální barevnosti a zdraví rostlin. Zjistěte, jak správná péče, osvětlení, zavlažování a hnojení o...
1000 slov
10 minut čtení
14. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky