Meskalin.cz/Fórum/Jak mám pěstovat kaktusy, aby hezky rostly?

Jak mám pěstovat kaktusy, aby hezky rostly?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s pěstováním kaktusů. Chci, aby se mi hezky rozrůstaly a vypadaly zdravě, ale mám z toho docela strach. Mám doma pár kousků, které jsem si pořídil na trhu, ale nevím, jak o ně správně pečovat. Jaká je nejlepší půda pro kaktusy? Mám je dávat do nějakého speciálního květináče nebo stačí normální? A co zalévání? Četla jsem, že to nesmí být moc často, ale kolikrát za týden bych to měla dělat? A když už se dostaneme k slunečnímu svitu, tak mám je mít na přímém slunci nebo spíše ve stínu? Vydržela bych to s nimi třeba na balkoně nebo by se tam moc pálily? Taky jsem slyšela něco o hnojení, ale nevím, jakou směs bych měla použít a kdy je nejvhodnější období na hnojení. Je lepší sehnat nějaké organické hnojivo nebo to můžou být i chemické přípravky? Mám pocit, že dělám něco špatně, protože některé kaktusy vypadají dost unaveně a já bych je ráda viděla v plné kráse. Někdy se mi dokonce zdá, že jim žloutnou ramena – je to normální? Co s tím mohu dělat? Jak poznám, že mají dostatek vody nebo naopak už jsou přelité? Zkrátka, co bych měla vědět jako začátečník v pěstování kaktusů, abych jim mohla poskytnout tu nejlepší péči? Díky moc za všechny rady!

215 slov
2.2 minut čtení
27. 1. 2024
Marcela Soukupová

Pěstování kaktusů je celkem jednoduchý, když víš pár základních věcí. Nejlepší půda pro ně je speciální substrát na kaktusy, který je dobře propustný, aby se nezadržovala voda. Normální květináč stačí, ale dej pozor, aby měl odtokové otvory, jinak se ti kaktusy mohou utopit. Zalévej je zjara a v létě, klidně jednou za dva týdny, ale hlavně počkej, až substrát úplně vyschne. Na podzim a v zimě zalévání omez na minimum. Co se slunce týče – většina kaktusů má ráda hodně světla, takže ideálně na přímé slunce, ale ze začátku je radši aklimatizuj a dávej je na místo s rozptýleným světlem, aby si na to zvykly. Na balkoně se ti budou líbit, ale dej pozor na přímé žhnoucí slunce v létě.

Hnojení se dělá třeba jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto), můžeš použít organické hnojivo nebo speciální hnojivo na kaktusy. Pokud začínají žloutnout, tak to může být známka přelití nebo nedostatku živin. Když jsou suchý a tvrdý, mají dost vody. Když jsou měkký nebo drobně nahnilý – je to špatně.

Nezapomeň, že kaktusy jsou docela odolný rostliny a s trochou péče ti určitě porostou krásně. Držím palce!

187 slov
1.9 minut čtení
14. 6. 2024
Hana Sládková

Kaktusy jsou celkem odolné, ale pár základních pravidel je fajn dodržet. Nejlepší půda pro kaktusy je nějaká dobře propustná směs, můžeš sehnat speciální substrát pro sukulentní rostliny. Normální květináč stačí, ale dej pozor, aby měl odtokový otvor – to je důležitý pro odvod přebytečné vody. Co se týče zalévání, tak jo – moc to nepřeháněj. V létě stačí jednou za 2-3 týdny, v zimě klidně i jednou za měsíc, záleží na klimatických podmínkách. U kaktusů sleduj substrát, když je suchý, tak zalej. Sluneční svit? Kaktusy mají rády světlo, ale pokud jsou na přímém slunci a v horku, mohou se spálit. Balkón je fajn, ale dej pozor na to, jestli tam není moc vedro a slunce. Hnojení je dobrý nápad na jaře a v létě, organické hnojivo bude určitě lepší, ale když sehnáš nějaké hnojivo na kaktusy z obchodu, tak to taky půjde. Žloutnutí ramen může být známka přelití nebo nedostatku světla – zkus je přesunout jinam a sleduj je. Takže hlavně kontroluj vlhkost půdy a snaž se jim poskytnout dostatek světla a vzduchu.

173 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2024
Andrea Eliášová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Kde najít nejvzácnější kaktusy a jak se o ně postarat?Objevte nejvzácnější kaktusy, naučte se, jak je pečovat a kde je sehnat. Tento průvodce vás provede světem kaktusů a jejich údržby.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky