Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když můj kaktus zhnědl?

Co dělat, když můj kaktus zhnědl?

Mám problém se svým kaktusem, který začal zhnědnout a vůbec nevím, co s tím. Koupila jsem ho před pár měsíci a ze začátku byl opravdu krásný, měl zdravou zelenou barvu a vypadal šťavnatě. Ale teď se na něm objevují hnědé skvrny a já se děsím, že to znamená, že umírá. Zkoušela jsem ho přesadit do čerstvé půdy, protože jsem si myslela, že by mohl mít problémy s kořeny nebo že je v té původní hlíně moc mokro. Dávám mu také dostatek slunce, ale nevím, jestli to není víc, než by potřeboval. Mám pocit, že jsem udělala něco špatně a teď nevím, jak mu pomoct. Mohlo by to být třeba přelití nebo naopak nedostatek vody? Jak poznám, kdy je kaktus v pořádku a kdy už je pozdě? Je nějaký způsob, jak ho zachránit nebo se mám smířit s tím, že je konec? Ráda bych věděla, jestli někdo z vás měl podobný problém a co jste dělali pro záchranu svého kaktusu. Jaké jsou příznaky uhynulého kaktusu? Mám zkusit nějaké speciální hnojivo nebo raději nechat přírodu, aby si poradila sama? Díky za jakékoli rady!

181 slov
1.8 minut čtení
25. 11. 2024
Štěpán Kolář

Zní to jako typické příznaky problému s kaktusem. Když začnou zhnědnout, většinou to znamená, že mají buď moc vody, nebo jsou pod tlakem nějaké nemoci. Přelití je fakt častá chyba, tak zkontroluj, jestli máš dobrý odtok a jestli není půda mokrá. Kaktusy mají rády sucho, takže je lepší je nechat vyschnout mezi zaléváním. Zkus se taky mrknout na kořeny - pokud jsou hnědé a rozpadlé, můžeš mít hnilobu. A jo, slunce je fajn, ale když je moc přímé na mladé rostliny, může to být problém. Hnědé skvrny můžou taky znamenat spálení sluncem. Zkus se zaměřit na péči a dej mu čas. Pokud se to nezlepší a kaktus začne schnout úplně, pak asi nebude co zachraňovat. Ale nezapomeň, že některé kaktusy se dokážou vzpamatovat i z těžkých chyb. Takže klid a sleduj ho!

132 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Eliška Šulcová

Zní to, jako bys mohla mít problém s přelitím. Kaktusy potřebují hodně světla, ale taky dobrou drenáž. Hnědé skvrny většinou znamenají, že kořeny hnijou z vody. Zkus se podívat na kořeny, jestli nejsou mokrý nebo shnilý. Pokud jo, tak je odstřihni a dej kaktus do nové zeminy s dobrým odvodem. Co se týče vody, kaktus necháš úplně proschnout mezi zálivkami. Hnojivo na kaktusy je fajn, ale až když se uzdraví. Sleduj ho a uvidíš, jestli se zlepší. Uhynulý kaktus má měkký tělo a černý skvrny, tak tohle sleduj. Držím palce!

90 slov
0.9 minut čtení
27. 10. 2024
Eliška Dvořáková
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Kde najít nejvzácnější kaktusy a jak se o ně postarat?Objevte nejvzácnější kaktusy, naučte se, jak je pečovat a kde je sehnat. Tento průvodce vás provede světem kaktusů a jejich údržby.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky