Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Jsem úplný začátečník v pěstování těchto fascinujících rostlin a zatím se mi moc nedaří, i když se snažím. Vytvořil jsem si malou kolekci různých kaktusů, ale mám problém s výběrem toho správného substrátu. Je mi jasné, že kaktusy potřebují specifické podmínky, ale jaký typ substrátu je vlastně ten nejlepší? Slyšel jsem o různých směsích, jako jsou ty s pískem, perlitem nebo dokonce s kokosovým vláknem. Je nutné mít nějaké speciální složení, nebo stačí běžná zemina s trochou písku? A co drenáž? Jak důležitá je a jak ji nejlépe zajistit? Přemýšlím také, jestli se substrát liší podle druhu kaktusu, který mám. Například jestli jsou potřeby odlišné u kaktusů z pouště versus těch z horských oblastí. Rád bych věděl, co si myslíte o komerčních směsích určených přímo pro kaktusy. Oplatí se investovat do něčeho předpřipraveného, nebo by bylo lepší si substrát namíchat sám doma? Jaké máte zkušenosti vy? Děkuju za jakékoli rady a doporučení!

158 slov
1.6 minut čtení
4. 7. 2024
Lukáš Šebesta

Kaktusy potřebují hodně vzdušnou a propustnou zeminu, takže určitě nedoporučuji klasickou zahradní zeminu. Měl bys zvolit substrát s vysokým podílem písku nebo perlitu. To zajistí dobrou drenáž, což je pro kaktusy klíčový faktor – nesnášejí přemokření. Někteří lidé míchají substrát doma, třeba půl na půl s pískem a perlitem nebo s trochou kokosového vlákna, což je fajn, protože to udrží vláhu, ale zase moc nezadrží vodu. Komerční směsi pro kaktusy jsou taky dobrý, většinou už obsahují vše potřebný. Závisí to na druhu kaktusu, ale obecně na tom moc nezáleží. U horských kaktusů můžeš zkusit přidat víc hrubého písku. Takže buď si namíchej vlastní, nebo se spolehnout na hotovku, oboje funguje.

110 slov
1.1 minut čtení
5. 1. 2025
Štěpán Vlček

Substrát pro kaktusy by měl být dobře propustný, aby se zabránilo hromadění vody, což je pro ně smrtelné. Ideální je směs s pískem, perlitem a trochou zeminy. Můžeš si to namíchat doma – třeba 1 díl zeminy, 1 díl písku a 1 díl perlitu. Někteří doporučují přidat i kokosové vlákno pro zlepšení struktury, ale to je spíš na experimentování. Drenáž je fakt důležitá – dej na dno květináče kamínky nebo kuličky, to pomůže odvádět přebytečnou vodu. Co se týče různých druhů kaktusů, tak většinou mají podobné nároky na substrát, ale horské mohou potřebovat víc organické hmoty. Komerční směsi jsou fajn, pokud nemáš čas si to míchat sám, ale můžeš ušetřit a mít substrát přesně podle svých potřeb. Hlavně nezapomínej na to zalévání – radši míň než víc!

127 slov
1.3 minut čtení
14. 7. 2024
Věra Kopalová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Kde najít nejvzácnější kaktusy a jak se o ně postarat?Objevte nejvzácnější kaktusy, naučte se, jak je pečovat a kde je sehnat. Tento průvodce vás provede světem kaktusů a jejich údržby.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky