Meskalin.cz/Fórum/Jaký sukulent je nejlepší pro úplný začátek?

Jaký sukulent je nejlepší pro úplný začátek?

Vždycky mě fascinovaly rostliny, ale nikdy jsem si až doteď netroufl na sukulenty, protože jsem nebyl si jistý, jak na to. Doma mám docela málo světla a obávám se, že bych mohl nějakou rostlinku zničit, pokud by potřebovala moc péče. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký druh sukulentu, který je opravdu snadný na pěstování a zvládne i méně příznivé podmínky. Které sukulenty jsou prostě ideální pro úplné začátečníky, kteří se s nimi teprve seznamují? Hledám něco, co by mi odpustilo případné chyby a přežilo i v méně ideálních podmínkách. Mám také strach z přelévání, protože jsem slyšel, že to může být problém u mnoha rostlin. Jaký sukulent tedy doporučujete jako nejlepší volbu? Jaké máte zkušenosti s konkrétními druhy? A co bych měl vědět ohledně jejich péče? Jak často je zalévat nebo jaké místo jim vybrat doma? Díky za jakékoli tipy a rady!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2024
Vojtěch Pech

Tak já bych ti doporučil třeba aloe vera nebo nějakou haworthii. Ty jsou fakt nenáročný a přežijí i v horších podmínkách. Aloe se moc nezabývá světlem, zvládne i slabší osvětlení, takže by ti mělo vyhovovat. Haworthia je taky skvělá volba, vypadá dost dobře a moc vody nepotřebuje. Co se týče zalévání, tak radši méně než víc, pokud je substrát suchý, můžeš ji zalít, ale dej pozor na přelévání, to je fakt killer pro sukulenty. Když ji budeš mít na okně, tak se jí daří líp, ale i ve stínu to zvládne. Já jsem s nima začal taky a byl jsem překvapenej, jak vydrží. Takže určitě zkus jeden z těchhle druhů.

110 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2024
Libor Havelka

Takže, pokud se chystáš na sukulenty a nemáš moc světla, doporučil bych ti třeba aloe vera nebo haworthii. Tyhle rostliny zvládnou i horší podmínky a mají rády sucho. Aloe vera je super, protože je hezký a navíc má i léčivé účinky. Haworthia je zase taková roztomilá a netrvá na moc slunci. Obě jsou dost tolerantní k chybám, což je fajn pro začátečníky.

Co se týče zalévání, tak to je klíčový! Měl bys je zalévat jen tehdy, když je půda úplně suchá. To znamená, že mezi zaléváním bys měl nechat půdu vyschnout, jinak hrozí přelévání a to je pro sukulenty smrtící. Ideální je zalít je třeba jednou za 2-3 týdny, v zimě klidně ještě méně. Pokud máš málo světla, dej jim místo blízko okna, ale ne přímo na přímém slunci, aby se nespálily.

Zkus taky použít speciální substrát na sukulenty a kaktusy, ten pomůže s odvodněním. No a jinak – neboj se chyb. Sukulenty jsou fakt odolné a odpustí ti, když něco poděláš.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 12. 2024
Stanislav Matoušek
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro začátečníky: Začněte s těmito nenáročnými rostlinamiObjevte nejlepší sukulenty, které jsou ideální pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pečující rostliny, které obohatí vaše bydle...
1000 slov
10 minut čtení
25. 11. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky