Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují sukulenty?

Kolik vody potřebují sukulenty?

Zdravím všechny milovníky rostlin a zejména sukulentů! Mám takovou otázku ohledně zalévání těchto úžasných rostlinek. Vždycky jsem slyšel, že sukulenty jsou super nenáročné na péči a že voda je pro ně vlastně něco jako vzácnost, ale kolik vody je opravdu potřeba? Mám doma nějaké krásné kaktusy a další sukulenty, ale jsem si nejistý, jak často je zalévat. Zjistil jsem, že některé zdroje říkají jednou za týden, jiné zase jednou za měsíc. Jak to tedy je? Mám se řídit spíš pocitem půdy, nebo existuje nějaký obecný pravidlo, jak poznat, kdy a kolik vody dávkovat? A co když je horko nebo naopak chladno, má to vliv na množství vody? Měly by být sukulenty zalévány rovnoměrně nebo radši na sucho? Zkrátka, jaký je ideální způsob péče o ně v tomto ohledu? Vím, že každý druh může mít trochu jinou potřebu, ale zajímalo by mě, co si myslíte obecně. Jaké máte zkušenosti? Jak jste na tom vy s tímhle zaléváním? Děkuju za každou radu!

160 slov
1.6 minut čtení
13. 9. 2023
Renata Štěpánová

Sukulenty jsou fakt super, co se týče péče. Voda pro ně je důležitá, ale jak říkáš, málo je víc. Záleží na typu sukulentu a taky na podmínkách, co máš doma. Obecně platí, že je lepší nechat půdu pořádně vyschnout mezi zaléváním. Takže třeba jednou za dva týdny v létě, když je horko, a v zimě klidně jednou za měsíc nebo i méně. Je dobrý si zkontrolovat půdu - když je suchá do hloubky prstu, tak je čas na vodu. Nezapomeň na odvodnění, aby se voda nedržela v květináči. Jinak jestli je chladno, tak ubírej vodu, aby se ti neshnily kořeny. Někdo doporučuje i tu "metodu namočení" - pořádně zalít a pak nechat oschnout. Takže jo, drž se spíš pocitu a vyzkoušej to podle toho, jak se tvé sukulenty tváří.

129 slov
1.3 minut čtení
2. 6. 2024
Petr Kašpar

Sukulenty jsou fakt fajn, ale zalévání je trochu ošemetný. Obecně platí, že je lepší je zalévat méně než víc. Takže ideálně jednou za 2-4 týdny, podle ročního období a počasí. V létě, kdy je horko, klidně častěji, ale v zimě dej pozor, aby ti nezplesnivěly. Nejlepší je zkontrolovat půdu - když je úplně suchá do hloubky prstu, tak můžeš zalít. Rozhodně se vyhýbej stálé vlhkosti, to sukulenty vůbec nesnáší. A pokud máš víc druhů, tak si dej pozor, protože některé můžou mít jiný požadavek na vodu. Takže jo, prostě sleduj, jak vypadají a podle toho se řiď.

97 slov
1 minut čtení
11. 7. 2024
Vlastimil Hlávka
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro začátečníky: Začněte s těmito nenáročnými rostlinamiObjevte nejlepší sukulenty, které jsou ideální pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pečující rostliny, které obohatí vaše bydle...
1000 slov
10 minut čtení
25. 11. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky