Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty i v bytě bez oken?

Můžu pěstovat sukulenty i v bytě bez oken?

Zajímá mě, jestli je vůbec možné pěstovat sukulenty v bytě, kde nemám žádná okna? Mám prostor, který je sice světlý, ale všechna světla jsou umělá a nemám tak možnost přirozeného slunečního záření. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují hodně světla, ale co když bych je měl na stolečku pod lampou? Je to dostatečné pro jejich růst? A co se týče zalévání, jak často bych měl zalévat sukulenty v takovém prostředí? Když nemají přístup k přirozenému vzduchu nebo slunci, může to ovlivnit jejich zdraví? Zkoušel už někdo pěstovat sukulenty v podobných podmínkách a jaké měl zkušenosti? Mám strach, že by mohly ztratit barvu nebo dokonce uhynout. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické druhy sukulentů, které by byly odolnější a lépe by se přizpůsobily životu v bytě bez oken. Bude potřeba používat nějaké speciální hnojivo nebo vybrat určité typy substrátu? Rád bych získal názory od lidí, kteří mají zkušenosti s pěstováním sukulentů v podobných podmínkách. Jaké tipy a triky byste doporučili? Děkuju!

161 slov
1.6 minut čtení
15. 5. 2024
Martin Žižka

Jasně, pěstovat sukulenty bez oken je fakt výzva, ale není to nemožný. Umělý světlo může fungovat, ale musíš mít silnou lampu, ideálně LED s plným spektrum světla. Sukulenty potřebují světlo hodně, tak se ujisti, že lampu necháš zapnutou minimálně 12-16 hodin denně. Co se týče zalévání, tak to budeš muset hlídat víc než normálně. V takovým prostředí většinou nebudou tak rychle schnout, takže stačí zálivka jednou za dva týdny nebo i méně, podle substrátu. Zkus použít dobrou drenáž a speciální substrát pro sukulenty – nedávej do toho obyčejnou zeminu. Odolnější druhy jsou třeba Echeveria nebo Jade plant (Crassula ovata), ty by měly snést víc stresu. Hnojivo moc nepoužívej, stačí jednou za pár měsíců slabý roztok. A jo, vzduch a slunce jsou důležitý, ale s dobrou lampou bys měl mít šanci. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
3. 8. 2024
Dominik Valenta

Pěstování sukulentů v bytě bez oken je fakt výzva, ale není to nemožný. Umělý světlo může fungovat, zvlášť pokud máš nějakou silnou lampu typu LED, co simuluje sluníčko. Důležitý je, aby to světlo bylo dost intenzivní aspoň 12-14 hodin denně. Co se týče zalévání, tak bys měl být opatrnej, protože bez přirozeného světla se sukulenty nebudou tak rychle vysušovat. Obecně platí, že zalévat bys měl až když substrát úplně vyschne – což může být třeba jednou za dva týdny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu.

Jestli chceš nějaký odolnější druhy, zkus třeba Echeveria nebo Haworthia, ty bývají celkem tolerantní. Hnojení moc neřeš, stačí lehce jednou za pár měsíců a použít hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty. Substrát by měl být dobře drenážní, klidně si ho namíchej s pískem nebo perlitem. Vzduch bys měl občas větrat nebo zamíchat, aby to tam nebylo moc zatuchlý.

Osobně jsem zkoušel pár sukulentů v podobných podmínkách a některý přežily docela v pohodě. Barvy neztratily, ale musíš dávat pozor na plíseň a hnilobu, když je moc vlhko. Takže jo, jde to, ale chce to trochu experimentování.

177 slov
1.8 minut čtení
26. 9. 2024
Romana Svobodová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro začátečníky: Začněte s těmito nenáročnými rostlinamiObjevte nejlepší sukulenty, které jsou ideální pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pečující rostliny, které obohatí vaše bydle...
1000 slov
10 minut čtení
25. 11. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky