Meskalin.cz/Fórum/Jaké množství slunce je ideální pro sukulenty?

Jaké množství slunce je ideální pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Chtěl bych se zeptat, jaké množství slunce je vlastně ideální pro růst a zdraví našich sukulentních rostlin. Mám doma několik druhů, ale občas se mi zdá, že nevypadají tak šťastně, jak by mohly. Některé z nich mám na okně, kde je slunce celý den, ale občas mě napadlo, jestli to není příliš. Mohou být přepálené nebo spálené? Na druhou stranu jsem slyšel, že sukulenty milují slunce a potřebují ho na to, aby správně rostly a vybarvily se. Jak to tedy vlastně je? Kolik hodin slunce by měly dostávat během dne? Měly by být na přímém slunci nebo raději na nějakém polostínu? A co v zimě? Je to jiné než v létě? Jak poznám, že mají dostatek světla? Někdo říká, že pokud se začnou vytahovat, je to známka nedostatku světla. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů a jejich osvětlením? Rád bych si poslechl vaše názory a tipy.

155 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2024
Radka Zichová

Sukulenty obecně milují slunce, ale je to o rovnováze. Ideálně by měly mít kolem 6 hodin přímého slunečního světla denně. Na okně, kde je slunce celý den, to může být moc, zvlášť v létě. Můžeš mít problém se spálenými listy, což poznáš podle hnědých skvrn nebo vysušených okrajů. Pokud máš sukulenty na příliš světlém místě a začnou se vytahovat, to je fakt známka nedostatku světla a snaží se dosáhnout na víc světla. Zkus je přesunout na místo, kde dostanou něco mezi přímým sluncem a polostínem. V zimě jim stačí méně – tak 4 hodiny by mohly být dostačující, protože jsou v klidovém období. Hlavně hlídej, jak vypadají, a podle toho upravuj místo. Každý druh může mít trochu jiné potřeby, tak se neboj experimentovat!

123 slov
1.2 minut čtení
22. 8. 2023
Radka Jandová

Tak hele, sukulenty většinou milujou slunce, ale je to trošku o rovnováze. Ideálně by měly mít tak 4-6 hodin přímého slunce denně. Pokud jsou na okně s celodenním sluncem, může to být pro některé z nich moc, zvlášť v létě. Můžeš si všimnout, že listy začnou hnědnout nebo se můžou dokonce spálit. Když je máš ve stínu, často se vytahují a vypadají slabě, což je známka nedostatku světla. Takže ideálně je mít je na místě, kde mají dostatek světla, ale ne úplně na přímém slunci celý den. V zimě potřebujou taky dost světla, i když se nemusí tolik slunit jako v létě. Vhodné je třeba i umělé osvětlení, pokud nemáš moc slunečního světla doma. Sleduj je a uvidíš, co jim vyhovuje nejvíc.

122 slov
1.2 minut čtení
8. 5. 2024
Zdeňka Kubíčková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro začátečníky: Začněte s těmito nenáročnými rostlinamiObjevte nejlepší sukulenty, které jsou ideální pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pečující rostliny, které obohatí vaše bydle...
1000 slov
10 minut čtení
25. 11. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky