Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty?

Jak často zalévat sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám doma několik krásných kousků a chci se o ně pořádně postarat, ale mám trochu zmatek ohledně zalévání. Jak často by se vlastně měly sukulenty zalévat? Četl jsem, že je důležité nechat půdu mezi zálivkami vyschnout, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jak dlouho to trvá. Co když je v bytě moc teplo nebo naopak chladno? A co když je sukulent na okně, kde je slunce? Ovlivňuje to to, jak často bych měl zalévat? Mám obavy, že bych je mohl přelít nebo naopak neudělat dost a tím je zničit. Jaké jsou vaše zkušenosti? Jak poznáte, kdy je čas na další zálivku? Vím, že každá rostlina může mít jiné potřeby, ale rád bych slyšel nějaké obecné rady nebo tipy. Děkuji moc za odpovědi!

126 slov
1.3 minut čtení
23. 2. 2023
Kamila Fojtíková

no, tak to je fakt zásadní věc, co se sukulentů týče. Obecně platí, že je lepší zalévat je míň než víc. Zpravidla stačí jednou za 1-3 týdny, ale záleží na podmínkách. Když je teplo a sluníčko, tak klidně častěji, ale v zimě si dej bacha a zalévej třeba jen jednou za měsíc. Nezapomeň, že mezi zálivkami bys měl nechat zeminu pořádně proschnout. Můžeš zkusit prst do půdy – pokud je suchá do hloubky alespoň 2-3 cm, tak zalévej. A pokud máš sukulenty na okně, kde je slunce, tak saj to častěji. Ale fakt opatrně, přelít je je lehký. Takže radši míň než víc.

103 slov
1 minut čtení
17. 2. 2024
Bohumil Kubík

Zalévání sukulentů je fakt důležitý, ale klíč je v tom, že to chce trochu citu. Obecně platí, že je dobrý nechat půdu mezi zálivkami dobře vyschnout. V létě, kdy je teplo a slunce, stačí zalít třeba jednou za týden nebo i méně, když je sucho. Na podzim a v zimě to chce ještě míň, můžeš zálivku protáhnout na 2-3 týdny. Pokud máš sukulenty na slunném místě, tak jim dávej pozor na přehřátí – voda se vypařuje rychleji, takže budou chtít víc. Když je chladno, tak si dej pozor, abys je nepřelil, protože v chladu se vodu špatně vstřebávají. Zjistíš to snadno – když je půda suchá do hloubky prstu, tak můžeš zalít. A když máš pochybnosti, radši počkej – sukulentům víc uškodí přelití než sucho.

125 slov
1.3 minut čtení
20. 12. 2021
Milada Šindelářová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Základní péče o sukulenty: Jak zajistit zdravý růst na 100%Podrobný průvodce pro milovníky sukulentů, který vám ukáže, jak správně zalévat, hnojit a rozmnožovat sukulenty pro jejich optimální zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky