Meskalin.cz/Fórum/Potřebují sukulenty hodně slunce?

Potřebují sukulenty hodně slunce?

Sukulenty jsou fascinující rostliny a já jsem si jich pár pořídil, ale teď se mi v hlavě honí otázka ohledně jejich péče. Vím, že většina sukulentů pochází z pouštních oblastí, takže je logické, že by měly mít rády slunce, ale jak moc ho vlastně potřebují? Zajímalo by mě, jestli je lepší je mít na přímém slunci po celý den, nebo jestli snesou i nějaký stín. Mám doma okno, které směruje na jih, a obávám se, že by tam mohly být spálené, když je slunce příliš intenzivní. Také jsem slyšel, že někteří pěstitelé doporučují postupné zvykačky na sluneční světlo, což mě trochu zmátlo. Jaké jsou vaše zkušenosti s umístěním sukulentů? Jak reagují na různé úrovně osvětlení? Mohou prospívat i v místnostech s menším množstvím světla? Pokud někdo pěstuje různé druhy sukulentů, budu rád za tipy. A co se týče umělého osvětlení – má to smysl, nebo ne? Rád bych věděl, co si o tom myslíte a jaké máte rady pro začátečníky jako já.

162 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2022
Jitka Skálová

Sukulenty většinou milují slunce, ale je fakt, že to chce trošku vychytat. Když je máš na přímém slunci celý den, tak si dej pozor, aby se nespálily, zvlášť při intenzivním létě. Pokud je to nový sukulent, tak je dobrý ho postupně zvykat na silnější světlo, jinak mu můžeš způsobit šok. Já mám některé sukulenty na okně směrem na jih a v létě je musím trošku stahovat, aby nedostaly přímé polední slunce. Ale zase to záleží na druhu, některé jsou víc odolné než jiné. Mám taky pár v místnosti s menším světlem a daří se jim celkem fajn, ale rostou pomaleji. Co se týče umělého osvětlení, tak to může být super volba, pokud máš tmavší prostory. LEDky jsou dobrá investice, když chceš pěstovat víc sukulentů a nemáš dostatek slunce. Takže prostě zkoušej a sleduj, jak na to reagují!

137 slov
1.4 minut čtení
3. 5. 2024
Michal Pech

Sukulenty obecně mají rády hodně slunce, ale ne každá odrůda snáší stejné množství. Pokud je máš na okně směřujícím na jih, můžeš mít problém s přímým sluncem, hlavně v létě. Taky jsem si tím prošel, a tak jsem je ze začátku dával na pár hodin ven, abych je na to slunce zvykl. Postupné zvykačky jsou fakt důležitý – zkus je nejdřív dávat na pár hodin denně a pak přidávat. Některé sukulenty zvládnou i méně světla, ale většinou budou růst pomaleji a můžou být méně bujné. Co se týče umělého osvětlení, to funguje taky, když nemáš dostatek přirozeného. Jen je dobrý mít správný typ žárovky, co simuluje sluneční světlo. Zkrátka experimentuj a sleduj, co jim sedí nejlíp.

116 slov
1.2 minut čtení
24. 9. 2024
Dominik Hlávka
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Základní péče o sukulenty: Jak zajistit zdravý růst na 100%Podrobný průvodce pro milovníky sukulentů, který vám ukáže, jak správně zalévat, hnojit a rozmnožovat sukulenty pro jejich optimální zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky