Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy a sukulenty?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy a sukulenty?

Chtěl bych se zeptat, jaký substrát je nejlepší pro pěstování kaktusů a sukulentů. Vím, že tyto rostliny mají specifické potřeby ohledně půdy, ale nejsem si jistý, co přesně použít. Slyšel jsem, že by měla být dobře odvodněná a lehká, ale nevím, jestli je lepší koupit hotový substrát nebo si ho namíchat sám. Mám doma pár druhů kaktusů, které jsem dostal jako dárek a chci se o ně dobře postarat. Mohli byste mi doporučit nějaké směsi nebo konkrétní přísady? Také mě zajímá, jak se liší substrát pro různé druhy sukulentů. Je pravda, že některé sukulenty potřebují více vlhkosti než jiné? A co hnojení? Jaký substrát by byl vhodný pro rostliny, které mám raději v interiéru než venku? Když už jsme u toho, jak často bych měl substrát měnit? Třeba každý rok nebo stačí jednou za pár let? Rád bych se dozvěděl víc o tom, co všechno ovlivňuje zdraví těchto rostlin. Díky za jakoukoli pomoc!

153 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2024
Adéla Fučíková

Nejlepší substrát pro kaktusy a sukulenty je fakt dobře odvodněný. Můžeš koupit hotový substrát speciálně na kaktusy v každém zahradnictví, ale jestli chceš, můžeš si to namíchat sám. Základ by měl být nějaký lehký substrát, třeba rašelina, a přidej písek nebo perlitu, aby to bylo vzdušné. Někteří sukulenty fakt potřebují víc vlhkosti, tak si dej pozor na to, co máš doma. Co se hnojení týče, tak je dobré používat slabý roztok tekutého hnojiva během vegetačního období. Substrát měnit stačí jednou za pár let, ale pokud vidíš, že už je vyčerpaný nebo se tam usazuje voda, tak klidně i dřív. Záleží na tom, jak rostliny rostou a kolik vody jim dáváš. Udržuj je na sluníčku a budou v pohodě.

118 slov
1.2 minut čtení
14. 9. 2024
Simona Přibylová

Substrát pro kaktusy a sukulenty by měl být lehký a hlavně dobře odvodněný. Můžeš koupit hotovou směs, co se prodává v obchodech, nebo si to namíchat sám. Doporučuje se třeba směs zahradnického substrátu, písku a perlitu nebo kameniva. Tohle ti zajistí, že voda moc dlouho nezůstane v půdě. Některé sukulenty, jako jsou třeba aloe nebo echeveria, potřebují trošku víc vlhkosti, tak na to dej pozor. Když máš kaktusy v interiéru, tak bys měl vybrat substrát, který je vzdušný. Hnojení stačí jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto, ale opatrně s tím – moc hnojiva může ublížit. Co se týče výměny substrátu, stačí to jednou za pár let, pokud rostlina vypadá zdravě. Sleduj prostě jak reagují, když začnou mít problémy, pak je čas na změnu. Zdraví kaktusů a sukulentů hodně ovlivňuje i světlo a teplota, takže to si hlídej taky.

143 slov
1.4 minut čtení
24. 10. 2022
Martin Kříček
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Základní péče o sukulenty: Jak zajistit zdravý růst na 100%Podrobný průvodce pro milovníky sukulentů, který vám ukáže, jak správně zalévat, hnojit a rozmnožovat sukulenty pro jejich optimální zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky