Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když má sukulent hnědé skvrny?

Co dělat, když má sukulent hnědé skvrny?

Mám doma pár sukulentů, které jsem si pořídil na jaře, a teď se mi na jednom začaly objevovat hnědé skvrny. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen nějaký prach nebo špína, ale když jsem se na to podíval blíž, vypadá to spíš jako nějaká nemoc nebo něco horšího. Vím, že sukulenty nejsou příliš náročné, ale mám strach, že mu můžu ublížit, pokud to neřeším. Mám ho zalévat víc, nebo naopak méně? Taky nevím, jestli by mělo smysl ho přesadit do nové půdy, protože občas slyším, že to může pomoct. A co přímo ty skvrny? Můžou být způsobené plísní nebo nějakým škůdcem? Měli byste nějaké tipy, jak poznat, co přesně ty skvrny způsobuje? Je nějaký speciální přípravek na ošetření sukulentů s tímhle problémem? Mám se bát o ostatní rostliny, když je mám vedle sebe? Je tohle běžný problém mezi sukulenty? Jak byste to řešili vy? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu bych rád pomohl svému malému zelenému kamarádovi.

160 slov
1.6 minut čtení
26. 9. 2022
Ludmila Valentová

Hnědé skvrny na sukulentech můžou bejt různý. Zpravidla to může znamenat, že máš buď moc vláhy, nebo naopak je to známka nějakýho špatnýho parazita. Zkus se podívat na kořeny, jestli nejsou shnilý, to by mohlo být od přelévání. Když je půda moc mokrá, tak to sukulent nesnese. Méně zalévat teda asi bude lepší.

Pokud máš podezření na plíseň nebo škůdce, tak zkus prozkoumat i listy zespodu a ujisti se, že tam není něco podezřelýho. Jestli je to plíseň, tak bys možná mohl zkusit fungicid. A pokud je ten sukulent dost napadenej, tak ho radši přesadit do nový půdy, ale opatrně, ať mu tím neublížíš víc.

Ostatní rostliny bych držel dál od něj, dokud nezjistíš, co to vlastně je. Tyhle problémy nejsou úplně vzácný, takže se s tím netrap. Hlavně zjisti příčinu těch skvrn a pak se rozhodni, co dál.

138 slov
1.4 minut čtení
5. 11. 2024
Stanislav Hora

Hnědé skvrny na sukulentech můžou být různé, takže je dobrý si to pořádně prohlídnout. Často to může znamenat, že máš problém s přelitím nebo špatným osvětlením. Zkus zkontrolovat kořeny, jestli nejsou hnijící, a jestli ta půda není moc mokrá. Méně zalévej, pokud máš pocit, že to přeháníš. Pokud jsou skvrny tvrdé a suché, tak by to mohlo být spíš vystavení příliš silnému slunci nebo třeba škůdci. Zkus je umýt vodou a jemným mýdlem. Co se týče přesazení, pokud je půda stará nebo moc mokrá, tak to může pomoct. Můžeš taky použít pesticid na škůdce, pokud se ti zdá, že něco žere listy. Nezapomeň zkontrolovat i ostatní rostliny, aby se to nešířilo. Hnědé skvrny jsou docela častý problém u sukulentů, takže se tím nenech odradit. Když budeš mít pořád na paměti správnou péči, tak bys to měl zvládnout.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Lukáš Vyskočil
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Základní péče o sukulenty: Jak zajistit zdravý růst na 100%Podrobný průvodce pro milovníky sukulentů, který vám ukáže, jak správně zalévat, hnojit a rozmnožovat sukulenty pro jejich optimální zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky