Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty venku?

Můžu pěstovat sukulenty venku?

Slyšel jsem, že sukulenty jsou skvělé rostliny pro pěstování, ale mám trochu zmatek ohledně toho, jestli je můžu mít venku. Zjistil jsem, že některé druhy sukulentů to zvládnou, ale co třeba ty méně odolné? Jaké mají potřeby na světlo a teplo? Mám je pěstovat na slunném místě nebo spíš ve stínu? Co když přijde nějaký chladnější večer, musím je přenášet dovnitř? A jak to zvládají různé druhy, jako třeba aloe nebo kaktusy? Říká se, že sukulenty potřebují hodně slunce, ale co když je moc horko? Nejsou pak náchylné k nějakým nemocem nebo škůdcům? A co zalévání? Jak to mám udělat, aby se jim dařilo i venku? Zatím mám jen pár sukulentů doma a přemýšlím, jestli bych mohl rozšířit svou sbírku i o venkovní varianty. Máte někdo zkušenosti s venkovním pěstováním sukulentů? Jaké jsou vaše tipy a triky? Co by měli lidé vědět před tím, než se rozhodnou je pěstovat venku?

150 slov
1.5 minut čtení
2. 12. 2024
Miroslava Bártová

Sukulenty venku pěstovat můžeš, ale záleží na druhu. Většina z nich má ráda slunce, takže je dej na slunné místo, ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit listy. Kaktusy a odolnější sukulenty jako agáve zvládnou víc slunečního záření. Naopak aloe a podobné typy můžou potřebovat trošku stínu, hlavně v horkých dnech. Co se teploty týče, pokud je venku zima pod 5°C, raději je přenést dovnitř, aby nezmrzly. Chladnější večery můžou být problém, tak je dobrý je mít blízko okna nebo na terase, kde je rychlejší teplo. Zálivka je taky klíčová – méně je více, zalévej až když substrát důkladně proschnul. Jinak hrozí hniloba kořenů. Obecně sukulenty nejsou moc náchylný na škůdce, ale když je moc vlhkosti, může se objevit plíseň nebo sviluška. Takže opatrně s vodou a dej na ně pozor! Pokud to zkusíš, dej vědět jak to jde!

141 slov
1.4 minut čtení
1. 8. 2024
Tereza Vobořilová

Sukulenty venku pěstovat můžeš, ale záleží na druhu a podmínkách. Některé jako kaktusy to zvládnou bez problémů, ale jiné, třeba aloe, potřebují víc péče a ochranu před mrazem. Hlavně je dej na slunné místo, ale v horkých dnech je lepší je trochu zastínit, aby se nespálily. Chladnější večery jsou problém, protože většina sukulentů moc tepla nezná, takže když hrozí mráz, přenést je dovnitř je dobrý nápad. Zalévání je taky dost důležitý – dej jim pořádně napít, ale ať jim voda nestojí u kořenů, to by nesnášely. Takže ideálně jednou za týden nebo podle počasí. Zkrátka musíš hlídat světlo, teplo a vlhkost. Jinak pozor na škůdce, v létě se rádi objevujou. Zkusíš to a uvidíš, jak se ti povedou!

118 slov
1.2 minut čtení
27. 10. 2022
Karel Valenta
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Základní péče o sukulenty: Jak zajistit zdravý růst na 100%Podrobný průvodce pro milovníky sukulentů, který vám ukáže, jak správně zalévat, hnojit a rozmnožovat sukulenty pro jejich optimální zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky