Meskalin.cz/Fórum/Opadávání listů u sukulentů – co s tím?

Opadávání listů u sukulentů – co s tím?

Mám takový problém se svými sukulenty, které jsem si nedávno pořídil. Všechno bylo v pořádku, rostly hezky a vypadaly zdravě, ale teď jsem si všiml, že začínají opadávat listy. Přemýšlím, co bych mohl udělat špatně. Možná je to tím, že je mám moc na sluníčku, nebo naopak málo? Co když jsem je zaléval příliš? Kdybych měl vědět, jaký substrát je pro ně nejlepší, nebo jestli by měly mít nějakou speciální péči v jiném ročním období. Někdo říká, že sukulenty jsou nenáročné, ale já mám pocit, že mi to nějak nefunguje. Máte někdo zkušenosti s tímto opadáváním listů? Mám se bát, že mi úplně umřou? Jak poznám, jestli jsou ještě zachránitelné? Jakou péči byste doporučili pro sukulenty, které se začínají potýkat s těmito problémy? Budu vděčný za jakékoli rady a tipy. Děkuju!

131 slov
1.3 minut čtení
2. 6. 2020
Miroslav Stehlík

Měl jsem podobný problém, tak zkusím něco poradit. První věc, co mě napadá, je zalévání. Sukulenty nemají rády přemokření, takže jestli jsi je zaléval moc často, může to být příčina. Zkus počkat, až substrát úplně vyschne mezi zálivkami. Co se sluníčka týče, většina sukulentů potřebuje hodně světla, ale přímé slunce může taky spálit listy. Zkontroluj, jestli nejsou listy spálené nebo žluté. Substrát by měl být dobře odvodněný, něco jako kaktusový mix nebo směs s perlitem. Co se období týče, v zimě to chce méně vody a více světla, protože většina sukulentů v té době spí. Pokud máš opadávající listy, prozkoumej rostlinu pořádně – jestli jsou kořeny hnijící nebo jestli má nějaké škůdce. Když jsou listy měkké a hnilobné, může být později na záchranu, ale pokud jsou firmní a jen opadávají bez známek hniloby, můžeš to ještě zachránit. Snaž se je udržovat v dobrých podmínkách a mělo by to být ok.

150 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2021
Milan Sýkora

To, že ti opadávají listy u sukulentů, může mít víc příčin. Zkus si projít pár základních věcí. Za prvé, světlo – sukulenty potřebují dostatek světla, ale příliš přímého slunce může způsobit spáleniny a opadání listů. Takže jestli je máš na hodně slunném místě, zkus je přesunout na místo s rozptýleným světlem.

Další věc je zalévání. Sukulenty nesnáší přemokření, takže se ujisti, že substrát dobře proschne mezi zálivkami. Pokud jsi je zalíval moc, může to vést k hnilobě kořenů a opadávání listů. Na tohle je dobrý mít dobře drenážní substrát, ideálně se směsí písku nebo perlitu.

Co se týče ročních období, na jaře a v létě potřebují víc vody a světla, ale na podzim a v zimě se zalévání hodně omezuje. Když zjistíš, že ti listy opadávají, zkontroluj i kořeny, jestli nejsou nahnilé. Když jsou stále pevné a zdravé, tak to není tak zlé.

Pokud máš podezření na špatný substrát nebo kořeny, můžeš zkusit přesazení. A neboj se, pokud ti opadává pár listů, ještě není všechno ztraceno. Pokud rostlina nevypadá úplně umírající, dej jí šanci a trochu ji ošetři.

175 slov
1.8 minut čtení
31. 1. 2023
Vojtěch Hruška
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Jak vybrat ideální stanoviště pro sukulenty ve vašem domověPraktické rady, jak zařídit správné podmínky pro růst sukulentů v interiéru, včetně osvětlení a teploty.
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky