Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o vodu v hydroponickém systému?

Jak se starat o vodu v hydroponickém systému?

Zdravím všechny pěstitele a nadšence do exotických rostlin! Rád bych se zeptal, jakým způsobem se vlastně staráte o vodu, když používáte hydroponický systém. Mám doma několik rostlin, které jsem začal pěstovat bez půdy a už jsem slyšel, že to může být skvělý způsob, jak dosáhnout rychlého růstu. Ale teď mě trápí otázka, jak udržet správnou kvalitu vody v systému. Jak často by se měla voda měnit? Je důležité sledovat pH vody a jakými metodami to vlastně děláte? Slyšel jsem něco o různých přísadách do vody, ale nevím, co všechno je potřeba a co přesně se doporučuje pro různé druhy rostlin. Jaké jsou vaše zkušenosti s výživovými roztoky? Kolik živin by mělo být ve vodě, aby rostlinky prospívaly? A co třeba teplota vody - ovlivňuje to nějak růst nebo zdravotní stav rostlin? Předem díky za všechny rady a tipy, které mi pomohou zlepšit péči o moje hydroponické rostliny!

147 slov
1.5 minut čtení
10. 6. 2024
Petra Soukupová

Takže, ohledně vody v hydroponii, je to fakt důležitý. Vodu bys měl měnit zhruba každé 2-3 týdny, ale záleží na systému a rostlinách. Sleduj pH, mělo by být kolem 5.5-6.5, jinak se živiny špatně vstřebávají. Na měření pH doporučuju pH metr – je to rychlý a přesný.

Co se týče živin, použij nějaký kvalitní výživový roztok. Na trhu je spousta možností, ale většinou stačí dodržovat doporučené dávkování na obalu. Měl bys mít vyvážený poměr NPK (dusík, fosfor, draslík) a další stopové prvky.

Teplota vody? Jo, to taky ovlivňuje růst. Ideálně kolem 18-22 stupňů Celsia. Příliš teplá voda může omezit kyslík, což není dobrý pro kořeny. Takže sleduj i tu teplotu.

A nezapomeň na vzduchování! Pokud máš vzduchovací kameny, udržuj vodu okysličenou. Když se ti začne tvořit řasa nebo něco divného ve vodě, tak to hned řeš, jinak ti to může rostliny zničit. Tak drž palce a ať ti to roste!

147 slov
1.5 minut čtení
16. 10. 2024
Olga Hladíková

Péče o vodu v hydroponii je fakt důležitá. Vodu bys měl měnit tak každé 2-3 týdny, ale záleží na tom, jak rychle rostou. Hlavně sleduj hladinu živin a pH, to je zásadní. Ideální pH pro většinu rostlin je kolem 5.5 – 6.5. Na to existují různé testovací soupravy, docela jednoduché na použití. Co se týče živin, tak se doporučuje použít nějaký kvalitní výživový roztok, co je speciálně určený pro hydroponii. Měj na paměti, že každá rostlina má trochu jinou potřebu, tak je dobré si to zjistit dopředu. Teplota vody by měla být kolem 18-22°C, protože moc teplá voda může vytvořit problémy s kořeny a růstem. Takže drž vodu na správné teplotě a měj oči otevřené na algy a nečistoty, ty se můžou objevit docela rychle. Jo a nezapomeň na okysličení vody, aby se rostliny mohly správně dýchat.

137 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2025
Aleš Ryba
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Hydroponické pěstování: Jak dosáhnout maximálního výtěžku bez půdyObjevte tajemství hydroponického pěstování a naučte se, jak dosáhnout až o 30% vyšších výnosů oproti tradičním metodám. Tento článek vám ukáže, jak ef...
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky