Meskalin.cz/Fórum/Základní potřeby pro hydroponické pěstování sukulentů

Základní potřeby pro hydroponické pěstování sukulentů

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně základní potřeby pro hydroponické pěstování sukulentů? Vím, že to není úplně běžný způsob pěstování těchto rostlin, ale slyšel jsem, že se to dá dělat a dokonce se i dají dosáhnout zajímavé výsledky. Jaké prostředí je pro ně ideální? Co všechno by člověk měl mít, aby to fungovalo? Myslím tím nějaké speciální substráty nebo výživu, protože v hydroponii je to asi dost odlišné než v klasickém pěstování v půdě, že? Taky mě zajímá, zda jsou nějaké konkrétní typy sukulentů, které se hodí lépe pro tento způsob pěstování. A co třeba osvětlení a teplota – jaké jsou ideální podmínky pro tyto rostliny v hydroponickém systému? Mám pocit, že jsem zahlédl i nějaké tipy na různé systémy hydroponie jako je NFT nebo DWC. Jak moc jsou tyto systémy důležité pro úspěch pěstování sukulentů? Díky za jakékoli rady!

140 slov
1.4 minut čtení
27. 7. 2024
Štěpán Janků

Hydroponie sukulentů je zajímavá, ale má to svoje specifika. Hlavně potřebuješ dobrý systém – DWC (Deep Water Culture) nebo NFT (Nutrient Film Technique) fungují fajn. Sukulenty obecně nemají rády moc vody, takže je důležité mít dobré odvodnění. Vyhněte se substrátům, co moc nasávají vodu; spíš něco lehčího, třeba perlit nebo keramzit. Co se týče výživy, tak použij speciální hydroponické hnojivo – většinou je třeba naředit, protože sukulenty nejsou tak náročné jako jiné rostliny. Osvětlení je klíčový faktor, potřebují hodně světla, ideálně plné spektrum LED lampy. Teplota kolem 20-30°C je pro ně ok. Mezi sukulenty, co se hodí pro hydroponii, jsou třeba Echeveria nebo Haworthia – ty by měly zafungovat. Takže shrnuto: správný systém, substrát, hnojivo, světlo a teplo = úspěch.

120 slov
1.2 minut čtení
14. 11. 2024
Alois Vondra

Hydroponické pěstování sukulentů není úplně běžné, ale dá se to zvládnout. Základem je mít správný systém – nejlepší by asi byl DWC (Deep Water Culture) nebo NFT (Nutrient Film Technique). Tyhle systémy ti umožní, aby kořeny rostlin byly v kontaktu s minerální vodou, což je pro sukulenty důležitý. Co se týče substrátu, většinou se používají materiály jako perlit nebo kokosová vlákna, co dobře zadržují vlhkost bez toho, aby se kořeny utopily. Výživa je taky klíčová – doporučuje se používat speciální hydroponické hnojivo, protože sukulenty potřebují jiný poměr živin než normální rostliny.

Pokud jde o teplotu a světlo, sukulenty mají rády teplo – ideální teplota je kolem 20-30°C a co se osvětlení týče, potřebují dostatek světla, takže umělé LEDky nebo sluneční světlo na okně jsou dobrá volba. Mezi druhy, co se hodí do hydroponie, patří třeba Echeveria nebo Haworthia. Všechny tyhle faktory ovlivňují úspěch pěstování. Takže když to všechno dáš dohromady – správný systém, substrát, výživu a podmínky – můžeš mít hezké sukulenty i bez půdy.

165 slov
1.7 minut čtení
27. 10. 2024
Marcela Janková
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Hydroponické pěstování: Jak dosáhnout maximálního výtěžku bez půdyObjevte tajemství hydroponického pěstování a naučte se, jak dosáhnout až o 30% vyšších výnosů oproti tradičním metodám. Tento článek vám ukáže, jak ef...
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky