Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když rostliny v hydroponii nerostou?

Co dělat, když rostliny v hydroponii nerostou?

Zdravím všechny nadšence do pěstování rostlin! Mám takový problém, který se mi nedaří vyřešit a doufám, že mi někdo poradí. Pěstuju nějaké rostliny v hydroponickém systému a poslední dobou jsem si všiml, že vůbec nerostou. Zkouším různé techniky, ale pořád nic. Jaké faktory by mohly ovlivnit jejich růst? Myslím tím třeba světlo, živiny nebo pH vody. Možná dělám něco špatně, nevím. Udržuju vodu čistou a měním ji pravidelně, takže si nejsem jistý, co by mohlo být špatně. Mám obavy, že možná nemám správně nastavené osvětlení nebo že používám špatný typ živin. Jaké máte zkušenosti s hydroponií? Co se vám osvědčilo a co ne? Mohli byste mi poskytnout nějaké tipy nebo rady, co bych měl zkontrolovat? Rád bych věděl také o tom, jak často bych měl rostliny hnojit a jak sledovat jejich zdraví. Děkuju za všechny odpovědi a doufám, že se mi podaří vyřešit tento zádrhel. Každá rada se mi bude hodit!

151 slov
1.5 minut čtení
3. 8. 2024
Elena Štěpánková

Když ti rostliny nerostou, tak bych se zaměřil na pár věcí. První je světlo – musíš mít dostatečný počet hodin světla a správný spektrum. Pokud používáš LED, tak se ujisti, že jsou správně nastavené. Další věc je pH vody, ideálně by mělo být kolem 5.5 až 6.5. Můžeš to zkontrolovat testovacími proužky nebo měřičem. Živiny jsou taky klíčové – pokud používáš hnojivo, zkontroluj, jestli je určené pro hydroponii a jestli dávkuješ správně. Obvykle se doporučuje hnojit při každé výměně vody nebo jednou za týden. A nezapomeň na okysličení vody, rostliny potřebují kyslík ke kořenům. Zkus tyhle tipy a uvidíš, co se stane.

102 slov
1 minut čtení
6. 12. 2024
Markéta Benešová

Zní to frustrující. Když rostliny nerostou, tak se většinou zkoumá několik věcí. Světlo je fakt důležité, musíš mít dostatečné spektrum a intenzitu, jinak se jim moc nechce růst. Zkus zkontrolovat, jestli nemáš světlo moc daleko nebo blízko. Co se týče živin, ujisti se, že používáš správný hydroponický roztok. Někdy je potřeba upravit koncentraci. PH vody je taky klíčový – ideál je kolem 5.5 až 6.5 pro většinu rostlin. Pokud je to moc vysoký nebo nízký, tak se rostliny začnou dusit nebo nebudou absorbovat živiny jak mají.

Jinak měň vodu pravidelně, ale ne zas příliš často, aby si rostliny zachovaly stabilní prostředí. Hnojit bys měl podle pokynů na obalu hnojiva, ale sleduj i zdraví rostlin - žloutnutí listů může být známka nedostatku živin nebo pH problému. Také dávej pozor na kořeny, jestli nejsou hnijící nebo spálené. Tohle všechno by ti mělo pomoct odhalit problém. Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
30. 10. 2024
Vladimíra Vašková
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Hydroponické pěstování: Jak dosáhnout maximálního výtěžku bez půdyObjevte tajemství hydroponického pěstování a naučte se, jak dosáhnout až o 30% vyšších výnosů oproti tradičním metodám. Tento článek vám ukáže, jak ef...
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky