Meskalin.cz/Fórum/Nejčastější chyby při hydroponickém pěstování

Nejčastější chyby při hydroponickém pěstování

Hydroponie mě fascinuje už několik let, ale i přesto se mi občas stane, že něco neklapne. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou ty nejčastější chyby, které lidé dělají při hydroponickém pěstování? Třeba jsem slyšel, že špatná výživa rostlin je velký problém, ale co dalšího? Jak to vypadá s pH vody, když se pěstuje bez půdy? Mám pocit, že někdy zapomínám na světlo nebo na teplotu vody a pak se divím, proč moje rostliny neprospívají. Je důležité pravidelně měnit živný roztok nebo stačí doplňovat? Co když se objeví nějaké škůdci? Jak to řešit v hydroponii? A co třeba kořenový systém – jak ho nejlépe podporovat, aby rostliny měly dostatek prostoru a vzduchu? Myslím, že by bylo fajn shrnout tyhle věci na jedno místo. Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu moc rád za vaše názory! Děkuju.

135 slov
1.4 minut čtení
22. 8. 2024
Eva Šimůnková

Taky jsem si tím prošel, pár chyb jsem udělal. Když jde o výživu, fakt je důležitý mít správný poměr živin, jinak ti rostliny chřadnou. A pH? Měl bys ho kontrolovat pravidelně, ideál je kolem 5.5 až 6.5. Zapomínat na světlo a teplotu je klasika, rostliny potřebujou stabilní prostředí. Co se týče živného roztoku, je lepší ho měnit, než jen doplňovat. Skoro vždycky se tam nashromáždí soli a další nečistoty. Škůdci v hydroponii? Pokud se ti něco objeví, můžeš zkusit biologickou ochranu nebo přírodní repelenty – chemie moc nedoporučuju. Kořenový systém by měl mít dost místa a vzduchu, jinak začnou hnít. Zkusíš třeba aeroponii nebo dodávat vzduch pomocí čerpadla. V tomhle je hodně zkoušení a učení. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
29. 10. 2024
Jakub Urban

Hydroponie je super, ale fakt to chce hlídat pár věcí, jinak se ti rostliny můžou trápit. Takže, co se týče výživy, jo, špatná výživa je problém, hlavně když neodhadneš koncentraci živin. Měj na paměti pH vody, ideální je kolem 5.5-6.5. Když je moc vysoké nebo nízké, rostliny to cítí a neprospívají. Světlo je taky klíčový – pokud zapomeneš na dostatek světla, rostliny ti vytáhnou a budou slabé. Teplota vody má vliv na okysličení, takže ji drž v rozumných mezích. Co se týče živného roztoku, občas stačí doplnit, ale měnit ho pravidelně je lepší, aby se nezahnívaly živiny a nehromadily se soli. Škůdci? U hydroponie jsou menší problém, ale když se objeví, zkus biologickou ochranu nebo přírodní repelenty. A kořeny – dej pozor na to, aby měly místo a mohly dýchat. Klidně můžeš použít vzduchovací kameny pro lepší okysličení. Drž se těchhle rad a snad to bude lepší!

147 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2024
Milan Brychta
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Nejčastější chyby při hydroponickém pěstování a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které mohou nastat při hydroponickém pěstování, a naučte se efektivně řešit problémy pro zdravý růst rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
31. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky