Meskalin.cz/Fórum/Jak můžu udržet pH vody správně při hydroponii?

Jak můžu udržet pH vody správně při hydroponii?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje udržování správného pH vody při hydroponii. Vím, že pH má velký vliv na to, jak rostliny vstřebávají živiny, ale jsem si nejistý, jak to všechno nastavit a sledovat. Jaké hodnoty jsou ideální pro různé druhy rostlin? Co se stane, když je pH příliš vysoké nebo naopak příliš nízké? Existují nějaké speciální testovací sady nebo zařízení, které mi mohou pomoci měřit pH? A co vůbec dělat, když zjistím, že se mi pH v hydroponickém systému mění? Jaké úpravy bych měl provést? Zkoumal jsem také, jestli je lepší používat chemické prostředky na úpravu pH nebo spíše něco přírodního. Když už mluvím o úpravách vody, jak často bych měl kontrolovat a upravovat pH? A co dalšího bych měl vědět o kvalitě vody pro hydroponii? Určitě existují nějaké tipy a triky, které by mi mohly pomoci v udržení stabilního prostředí pro mé rostliny. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně toho, jak udržet pH vody na správné úrovni při hydroponickém pěstování, byl bych vám moc vděčný!

168 slov
1.7 minut čtení
19. 9. 2024
Martina Hanzlová

Udržení správného pH vody při hydroponii je fakt důležitý. Ideální hodnoty pH se liší podle rostlin, ale většinou se pohybují mezi 5,5 a 6,5. Když je pH moc vysoké, rostliny špatně vstřebávají živiny – můžeš mít problém třeba s železem, což vede k chloróze. Naopak, když je pH příliš nízké, můžeš mít zase problémy s příjmem vápníku a hořčíku.

Existuje spousta testovacích sad na pH – ty kapkové jsou fajn, ale i digitální měřiče jsou super přesné. Vždycky je dobrý kontrolovat pH minimálně jednou týdně, nebo častěji, pokud máš citlivější rostliny.

Když zjistíš, že se pH hýbe, tak ho můžeš upravit chemickými prostředky jako pH up nebo pH down, ale možná bys měl zkusit i přírodní metody jako citronová šťáva na snížení nebo jedlou sodu na zvýšení pH. Co se týče kvality vody, ujisti se, že nemáš vápník nebo chlor v přebytku, to může taky ovlivnit pH.

Tipy? Měj si nějaký deník a zaznamenávej si hodnoty – uvidíš tím lépe trendy a budeš vědět, jak reagovat. Hodně štěstí s hydroponií!

167 slov
1.7 minut čtení
26. 10. 2024
Aleš Kalous

pH v hydroponii je fakt důležitý, to máš pravdu. Ideálně bys měl mít pH někde mezi 5.5 a 6.5 pro většinu rostlin, ale některé jako rajčata třeba snesou i kousek výš. Když je pH moc vysoký, rostliny nemůžou vstřebávat živiny, a naopak, když je moc nízký, tak se jim začnou rozpadat kořeny. Doporučuji koupit testovací sadu na pH – jsou dost dostupný a snadno srozumitelný. Když zjistíš, že se pH mění, tak je dobrý použít buď pH up nebo pH down chemikálie. Někdo preferuje přírodní metody jako citrónovou šťávu nebo jedlou sodu, ale to chce víc experimentování.

Kontroluj pH pravidelně, ideálně jednou týdně nebo častěji, když vidíš, že rostliny neprospívají. Jakmile začneš upravovat vody, budeš muset sledovat i kvalitu vody – vyhni se tvrdé vodě s hodně minerály. Tip: udržuj stabilní teplotu a nezapomínej na okysličení vody. Sice to může být práce navíc, ale stabilní pH ti ušetří spoustu problémů s rostlinama.

151 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Michal Soukup
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Nejčastější chyby při hydroponickém pěstování a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které mohou nastat při hydroponickém pěstování, a naučte se efektivně řešit problémy pro zdravý růst rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
31. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky