Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl měnit živiny ve vodě?

Jak často bych měl měnit živiny ve vodě?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s těmi živinami ve vodě, když se starám o své rostliny. Mám na mysli kaktusy a sukulenty, které pěstuju doma. Četl jsem, že je důležité mít správné živiny, aby rostliny byly zdravé a prospívaly, ale nikde jsem nenašel přesnou odpověď na to, jak často bych měl měnit tu vodu a přidávat nové živiny. Je to týdenně? Nebo stačí jednou za měsíc? A co když se mi zdá, že rostliny dobře rostou? Měl bych to risknout a dál je zalévat stejnou vodou, nebo raději udělat změnu? Zajímá mě taky, jestli jsou nějaké specifické znaky, podle kterých bych mohl poznat, že je čas na změnu živin. Třeba nějaké změny v barvě nebo růstu listů? Vím, že každá rostlina může mít své specifické potřeby, ale existuje nějaká univerzální rada pro kaktusy a sukulenty? Díky za jakoukoliv pomoc a zkušenosti!

143 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2024
Milada Rybářová

Tak hele, ohledně těch živin a vody pro kaktusy a sukulenty, většinou se doporučuje měnit vodu tak jednou za měsíc, ale záleží na tom, jak moc hnojíš a jak jsou rostliny velké. Kaktusy a sukulenty nejsou nějak náročné na živiny, takže je lepší to s hnojením nepřehánět. Když se ti zdá, že rostliny hezky rostou a nemají žádné známky stresu, klidně můžeš pokračovat v tom, co děláš. Pokud začneš vidět žloutnutí listů nebo nějaké jiné změny v chování rostlin, tak to může být signál, že něco není v pořádku. Takže občas zkontroluj půdu a pokud je vyschlá nebo zhutněná, tak dej vědět vodu. Ale obecně platí, že míň je víc u těchto rostlin – dodávej hnojivo spíš v létě, když jsou v růstu. Takže nepanikař a sleduj svoje kaktusy a sukulenty.

131 slov
1.3 minut čtení
21. 12. 2024
Vladimír Kraus

Tak jo, co se týče živin a vody pro kaktusy a sukulenty, tak to není nic složitýho. Obecně platí, že stačí je hnojit tak jednou za měsíc během vegetační sezóny (jaro a léto). V zimě bys měl hnojení skoro vypustit, protože rostliny spí. Co se týče vody, tak ji měň podle potřeby. Kaktusy a sukulenty nemají rádi přemokření, takže radši vyměň vodu až když je substrát suchý. Když vidíš, že rostliny mají svěží barvy a zdravě rostou, asi není potřeba panikařit a hned měnit vodu nebo živiny. Sleduj listy, pokud začnou žloutnout nebo opadávat, může to být signál, že něco není v pořádku. Většinou ale stačí dodržovat pravidelný cyklus zalévání a občasné hnojení. Takže to chce jen trochu pozorování a citu.

121 slov
1.2 minut čtení
25. 11. 2024
Ladislav Strnad
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Nejčastější chyby při hydroponickém pěstování a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které mohou nastat při hydroponickém pěstování, a naučte se efektivně řešit problémy pro zdravý růst rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
31. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky