Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mají rostliny na listech skvrny?

Co dělat, když mají rostliny na listech skvrny?

Mám problém se svými rostlinami, a to konkrétně s tím, že na listech se mi objevují podivné skvrny. Nejspíš to není normální, protože jsem si nevšiml, že by se něco takového dřív dělo. Jsou to kaktusy a sukulenty, které jsem si pořídil nedávno a mám pocit, že se o ně snažím pečovat tak, jak se má. Vždycky jsem slyšel, že skvrny na listech mohou znamenat nějaké onemocnění nebo napadení škůdci, ale nejsem si jistý. Ty skvrny jsou dost tmavé a některé vypadají jako by se rozšiřovaly. Zkoušel jsem je umýt, ale zdá se, že to moc nepomohlo. Možná je to způsobeno příliš velkým množstvím slunce? Nebo je to naopak nedostatek světla? A co hnojivo? Používám hnojivo každé dva týdny, ale teď si nejsem jistý, jestli je to správně. Rád bych věděl, zda někdo z vás zažil něco podobného a jak jste s tím nakonec naložili. Jaké kroky jste podnikli, abyste vyřešili tento problém? Měli jste někdy úspěch s nějakými domácími metodami nebo jste museli použít speciální přípravky? Co byste doporučili jako první krok při odhalování příčiny těchto skvrn? Jsem opravdu nervózní, protože nechci přijít o své milované rostliny a rád bych je zachránil dřív než bude pozdě.

197 slov
2 minut čtení
11. 12. 2024
Romana Dvořáková

Když se ti na rostlinách dělají skvrny, je dobré to nepodceňovat. Tmavé skvrny můžou být známkou různých problémů, třeba plísní nebo škůdců. Zkus si pořádně prohlídnout listy – jestli tam nejsou nějaký brouci nebo pavučinky. Co se slunečního svitu týče, kaktusy a sukulenty potřebují hodně světla, ale spálit se taky můžou, tak dej pozor, aby neměly příliš přímého slunce. Hnojivo každé dva týdny je možná moc, hlavně v zimě, kdy rostliny většinou spí. Možná vynechej hnojení na čas a dej jim klid. Zkus je i přesadit do čerstvé půdy, pokud je to potřeba. A pokud to nezabere, můžeš zkusit nějaký fungicid nebo insekticid, ale s tím opatrně. Nejlepší je ale začít s prevencí – dobrý vzduch a mírná zálivka. Drž se a snad to zvládneš.

125 slov
1.3 minut čtení
26. 12. 2024
Petra Klímová

Může to bejt víc věcí. Tmavý skvrny na listech kaktusů a sukulentů často znamenaj hnilobu, ale taky to můžou bejt škůdci jako svilušky nebo nějaký plíseň. Zkus se podívat, jestli na tom nejsou pavučinky nebo malý tečky, to by mohly bejt vůbec ty svilušky. Jestli máš příliš moc slunce, tak to může způsobit popáleniny na listech, což by taky mohlo vypadat jako skvrny. Hnojivo každé dva týdny mi přijde dost, možná zkus dělat pauzu a uvidíš, jestli se to zlepší. Zkus je taky přesadit do čerstvé půdy, pokud ti přijde, že je ta stávající zaplněná nebo utužená. A vody dej fakt maličko, kaktusy nemaj rády přemokření. Pokud nic nepomůže a skvrny se šíří, asi bych šel pro nějaký speciální přípravek na choroby rostlin. Ale nejdřív fakt zjisti co je zač, abys nepoužil něco zbytečně.

134 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Božena Doležalová
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Nejčastější chyby při hydroponickém pěstování a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které mohou nastat při hydroponickém pěstování, a naučte se efektivně řešit problémy pro zdravý růst rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
31. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky