Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy a jak často je mám hnojit?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy a jak často je mám hnojit?

Zajímalo by mě, jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy. Mám několik rostlinek a chci se o ně postarat co nejlépe. Slyšel jsem, že kaktusy jsou poměrně nenáročné, ale přece jen bych rád věděl, jestli existuje nějaký specifický typ hnojiva, který je pro ně ideální. Mám na mysli něco, co podporuje jejich růst a zdraví, ale zároveň nechci udělat chybu a použít něco, co by jim mohlo uškodit.

Také mě zajímá, jak často bych měl kaktusy hnojit. Četl jsem různé názory, někteří lidé říkají, že stačí jednou za měsíc během vegetačního období, jiní tvrdí, že je dobré začít už na jaře a pokračovat až do podzimu. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s hnojením kaktusů? Je důležité sledovat nějaké jiné faktory, jako třeba velikost rostliny nebo druh půdy, ve které rostou?

A ještě jedno: jak poznám, že je potřeba kaktusy hnojit? Existují nějaké signály nebo znaky, které by mi mohly naznačit, že jim něco chybí? Rád bych se vyhnul tomu, abych je předávkoval nebo naopak zanechal bez potřebných živin. Děkuju za rady!

171 slov
1.7 minut čtení
9. 8. 2020
Božena Tvrdíková

Nejlepší hnojivo pro kaktusy bývá speciálně formulované pro sukulenty a kaktusy, většinou s vyšším obsahem draslíku a nízkým obsahem dusíku. Můžeš zkusit tekuté hnojivo, které se ředí s vodou, nebo granule, co se dávají do země. Co se týče frekvence hnojení, většina lidí doporučuje jednou za měsíc během vegetačního období, což je od jara do léta. Jakmile začne podzim, tak už moc hnojit nemusíš, protože kaktusy vstupují do klidu.

Pokud máš kaktusy v špatné půdě, třeba v těžké hlíně, tak ji nahraď za propustnější substrát. Pozoruj svoje rostlinky – když začnou žloutnout nebo mají malý růst, může to být signál, že jim něco chybí. Na druhou stranu, příliš mnoho hnojiva může způsobit spálení kořenů. Takže radši míň než víc a sleduj, jak se jim daří.

124 slov
1.2 minut čtení
20. 8. 2023
Irena Šrámková

Kaktusy nejsou moc náročné, ale hnojení je důležité. Nejlepší je použít speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy. Tam je většinou nižší obsah dusíku, což jim vyhovuje. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období, takže od jara do podzimu. V zimě se většinou nehnojí, protože kaktusy jsou v klidu.

Sleduj rostliny, pokud začnou být bledé nebo přestanou růst, může to být příznak nedostatku živin. Ale pozor na přehnojení, to může udělat víc škody než užitku. Stačí trochu a pravidelně. Půda taky hraje roli, pokud je chudší, tak budou potřebovat víc hnojiva. Takže tak nějak – hnojit obezřetně a podle stavu rostliny.

103 slov
1 minut čtení
29. 12. 2021
Milada Pokorná
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Jaké přírodní hnojivo je nejlepší pro kaktusy a jak ho správně aplikovatObjevte, jak přírodní hnojiva mohou podpořit zdravý růst vašich kaktusů a naučte se efektivně aplikovat tyto přírodní látky pro maximální výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
10. 1. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky