Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus potřebuje hnojení?

Jak poznám, že můj kaktus potřebuje hnojení?

Při pěstování kaktusů se setkávám s různými otázkami a jednou z nejčastějších je, jak vlastně poznat, kdy je čas na hnojení. Mám doma několik různých druhů kaktusů a snažím se jim poskytnout tu nejlepší péči, ale někdy si nejsem jistý, jestli už potřebují přídavek živin. Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny a nesnáší nadbytek vody ani přehnojení, ale jak přesně tohle vybalancovat? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké viditelné znaky, podle kterých se dá říct, že kaktusu chybí živiny. Myslím tím třeba změny v barvě nebo tvaru, nebo jestli by měly vykazovat nějaké specifické příznaky jako plísně či hniloba. Také jsem slyšel o různých typech hnojiv a jejich použití v závislosti na ročním období. Jak často bych měl kontrolovat stav svých kaktusů, abych zjistil, zda potřebují hnojení? Je to něco, co bych měl dělat pravidelně nebo pouze podle potřeby? A co se týče množství hnojiva – je lepší menší dávky častěji nebo větší dávku občas? Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Jaké máte tipy pro určení potřeby hnojení u kaktusů?

170 slov
1.7 minut čtení
3. 7. 2022
Dominik Hlávka

Jasně, kaktusy jsou fakt super rostliny, ale hnojení je trochu věda. Zpravidla se doporučuje hnojit, když začnou růst, což bývá na jaře a v létě. Pokud vidíš, že kaktus nežije tak vesele, jako dřív – třeba má bledší barvu nebo se nevyvíjí jak by měl, může mu chybět něco z živin. Změny v tvarech nebo deformace taky nejsou v pořádku. S hnojivem buď opatrnej, radši menší dávky častěji, než hned nalít velkou porci. Většinou jednou za měsíc stačí. A nezapomeň kontrolovat půdu – pokud je moc suchá, tak to nehlídej jen podle času, ale podle stavu rostliny. Měj na paměti, že kaktusy nemají rády přehnojení, takže radši s mírou.

109 slov
1.1 minut čtení
31. 7. 2023
Michaela Vojtěchová

Když chceš poznat, že tvůj kaktus potřebuje hnojení, tak se zaměř na pár věcí. První příznak je většinou barva – pokud začne být světlý nebo vybledlý, může mu chybět živina. Také se podívej na růst – když neroste tak, jak by měl, možná je to známka nedostatku. Kaktusy obvykle hnojíme na jaře a v létě, v zimě většinou ne, protože jsou v klidu. Co se týče hnojiva, lepší je dávat menší dávku častěji, než velkou najednou. Odpovídající hnojivo pro kaktusy je super, jinak můžeš mít problém s přehnojením. Kontroluj je pravidelně, třeba jednou za měsíc během vegetačního období. To ti dá dobrou představu o tom, jak si vedou.

108 slov
1.1 minut čtení
6. 1. 2025
Irena Rybářová
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Jaké přírodní hnojivo je nejlepší pro kaktusy a jak ho správně aplikovatObjevte, jak přírodní hnojiva mohou podpořit zdravý růst vašich kaktusů a naučte se efektivně aplikovat tyto přírodní látky pro maximální výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
10. 1. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky