Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít kompost jako hnojivo pro kaktusy?

Můžu použít kompost jako hnojivo pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů. Nedávno jsem začal intenzivněji pěstovat pár kaktusů a přemýšlím, jestli bych mohl využít kompost jako hnojivo pro ně. Mám doma hodně vlastního kompostu, který jsem si připravil z různých zbytků zeleniny a ovoce, takže bych to rád zkusil. Ale je to vůbec dobrý nápad? Mám obavy, že kompost může být moc silný, nebo že by mohl obsahovat něco, co by mým kaktusům mohlo uškodit. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s používáním kompostu pro kaktusy? Je třeba ho nějak upravit nebo ředit, než ho použiju? A co třeba poměr s půdou – jak to udělat, aby to bylo ideální? Předem díky za rady!

109 slov
1.1 minut čtení
12. 8. 2020
Lukáš Kopecký

Kompost pro kaktusy může být fajn, ale musíš si dát pozor. Kaktusy mají rády suchou a dobře odvodněnou půdu, takže kompost sám o sobě může být moc těžký a zadržovat vlhkost. Zkus ho smíchat s běžnou kaktusovou zeminou nebo pískem, aby to bylo lehčí a vzdušnější. Poměr tak 1:1 nebo 1:2 (kompost:zemina) by mohl být dobrý. Taky bys měl sledovat, co v tom kompostu máš – žádné zbytky citrusů nebo něco, co by mohlo být kyselé. Radši to používej jako doplněk spíš než hlavní hnojivo, ať to nepřeženeš. Pokud máš nějaký starší kompost, tak ten může být lepší, protože je už rozložený. Držím palce s kaktusy!

106 slov
1.1 minut čtení
31. 3. 2023
Božena Doležalová

Kompost pro kaktusy? No, to je trochu ošemetný. Kaktusy mají rády suchou a dobře propustnou půdu, takže pokud je kompost moc mokrý nebo hutný, mohl by jim spíš uškodit. Taky bych si dal pozor na to, co všechno máš v tom kompostu. Zbytky ovoce a zeleniny můžou přitáhnout plísně nebo škůdce.

Pokud chceš kompost použít, radil bych ti ho ředit. Třeba tak 1/4 kompostu na 3/4 písku nebo speciálního substrátu pro sukulenty. Tím zajistíš, že budeš mít dobrou drenáž a kaktusy nebudou trpět na přemokření.

A nezapomeň na hnojení – kaktusy potřebují během vegetačního období živiny, ale s kompostem opatrně, aby se ti to nepřehnojilo. Pokud začneš pozorovat, že kaktusy žloutnou nebo slábnou, asi něco není v pořádku. Takže zkus to pomalu a uvidíš, jak na to budou reagovat.

129 slov
1.3 minut čtení
20. 2. 2021
Denisa Čermáková
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Jaké přírodní hnojivo je nejlepší pro kaktusy a jak ho správně aplikovatObjevte, jak přírodní hnojiva mohou podpořit zdravý růst vašich kaktusů a naučte se efektivně aplikovat tyto přírodní látky pro maximální výsledky.
1000 slov
10 minut čtení
10. 1. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky