Meskalin.cz/Fórum/Jak sušit bylinky, aby si zachovaly vůni?

Jak sušit bylinky, aby si zachovaly vůni?

Mám takovou otázku ohledně sušení bylinek. Snažím se v kuchyni využívat čerstvé bylinky, ale občas jich mám víc, než stihnu spotřebovat. Chtěla bych je usušit, ale nevím, jak to udělat, aby si zachovaly tu nádhernou vůni a chuť. Zkoušela jsem pár metod, ale vždycky mi to nějak nevyšlo. Takže se chci zeptat, jestli někdo máte osvědčený způsob, jak správně sušit například bazalku, tymián nebo třeba rozmarýn. Vím, že je důležité je sklízet ve správný čas a ideálně na sluníčku, ale co dál? Jak dlouho je sušit a kde je uskladnit, aby neztratily aroma? A co takhle vysušení v troubě nebo mikrovlnce – má to vůbec smysl? Všechno to zní tak jednoduše v knížkách, ale v praxi se mi to nedaří. Budu moc ráda za jakékoli tipy nebo rady! Díky!

129 slov
1.3 minut čtení
1. 8. 2024
Oldřich Šindelář

Sušení bylinek je fakt umění. Když chceš, aby si zachovaly vůni, fakt je důležité sklízet je ve správný čas - ideálně ráno, když jsou ještě mokré od rosy. Většinou je nejlepší sušit je ve stínu, protože přímé slunce může zničit aromatické oleje. Můžeš je svázat do malých svazků a pověsit na suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu. Jinak taky funguje pečící papír na plech, ale dej pozor, ať je teplota nízká, třeba kolem 35-40 °C. Mikrovlnka je rychlá, ale může to být risk, protože se snadno spálí. Po usušení dej bylinky do vzduchotěsné nádoby a schovej je na tmavém a chladném místě. Tak ti déle vydrží a budou voňavější. Držím palce, ať se daří!

114 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Zdeněk Eliáš

Sušení bylinek je fakt jednoduchý, když to víš. Nejdřív je dobrý sklízet bylinky, když maj nejvíc aroma, což je často těsně před květem. Takže bazalku, tymián a rozmarýn je nejlepší brát ráno, když jsou suchý, ale ještě nejsou spálený sluníčkem.

Pokud jde o sušení, můžeš je pověsit na suchým a tmavým místě. Klidně na niti nebo gumičce, ale ne na přímým slunci, aby si neztratily barvu a vůni. Sušit je takhle můžeš klidně 1-2 týdny, dokud nejsou křehký.

Další možností je trouba – nastavíš ji na nízkou teplotu (tak kolem 40-50 °C) a necháš otevřený dvířka, aby mohla unikat vlhkost. S tímhle způsobem to jde rychleji, ale dávej pozor, aby se ti nespálily.

Mikrovlnka to taky zvládne, ale opatrně – stačí pár sekund a pak zkontrolovat. Rychlý sušení může znamenat ztrátu aroma, tak dej pozor.

Skladuj je v hermeticky uzavřených nádobách na tmavým a chladným místě, aby ti moc nevoněly. Tak budeš mít voňavý bylinky připravený na vaření kdykoliv! Takže to chce trpělivost a trochu pokus-omyl.

162 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2025
Jitka Kadlecová
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Účinné metody sušení bylin: Jak vybrat tu správnou pro vaše potřeby?Objevte různé metody sušení bylin a zjistěte, jak vybrat tu nejlepší pro zachování jejich kvality a chuti.
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky