Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá sušení bylinek na slunci?

Jak dlouho trvá sušení bylinek na slunci?

Zajímalo by mě, jak dlouho obvykle trvá sušení bylinek na slunci. Mám doma pár různých bylinek jako oregano, tymián a bazalku a chtěl bych je usušit na zimní období, abych si mohl užívat jejich chuť i v chladnějších měsících. Vím, že sušení je jedna z nejlepších metod, jak uchovat aroma, ale jak dlouho to vlastně trvá? Mám je nechat venku na prknech nebo je raději zavěsit? A co počasí? Musí být slunečno, nebo stačí i teplo bez přímého slunce? A jak poznám, že jsou dostatečně suché? Je lepší je sušit na přímém slunci nebo ve stínu? Mám strach, že když je nechám na slunci moc dlouho, ztratí příliš své vůně a chuti. Také mě zajímá, jestli je nějaký rozdíl v době sušení podle druhu bylinky. Pokud má někdo zkušenosti nebo tipy, jak na to, budu moc rád za jakoukoliv radu! Díky moc!

142 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Žaneta Šebestová

Sušení bylinek na slunci může trvat různě, ale většinou to dělá tak 1 až 3 dny, záleží na počasí. Oregano, tymián a bazalka se suší docela rychle. Pokud je slunečno a teplo, tak je to ideál. Můžeš je dát na prkna nebo zavěsit, obojí funguje. Ale pokud je vedro, tak je lepší je nechat ve stínu, aby neshnědly a neztratily chuť. Když začnou bylinky drobit, tak by měly být dost suché. Je dobrý mít pozor na to, aby nebyly moc dlouho na přímém slunci, jinak fakt ztrácejí aroma. Každá bylina má trochu jiný čas sušení, ale obecně platí, že když jsou křehké a snadno se lámou, tak jsi na správný cestě. Takže hodně štěstí s sušením!

116 slov
1.2 minut čtení
10. 7. 2024
Kateřina Balounová

Sušení bylinek na slunci může trvat různě dlouho, obvykle tak 2-4 dny, ale záleží na počasí. Když je horko a slunečno, půjdou rychleji, ale pokud je zamračeno nebo vlhko, může to trvat déle. Já většinou bylinky zavěšuji na suché místo, ale klidně je můžeš rozložit na prknech. Vždycky lepší je sušit ve stínu, aby se nezničily vůně a barva. Když jsou bylinky křehké a snadno se lámou, tak už jsou hotové. Každá bylina má jinou dobu sušení, bazalka třeba schne rychleji než tymián. Takže sleduj a ochutnávej. Hlavně to nenechávej na slunci moc dlouho, aby ti neztratily chuť.

98 slov
1 minut čtení
11. 10. 2024
Romana Vorlová
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Účinné metody sušení bylin: Jak vybrat tu správnou pro vaše potřeby?Objevte různé metody sušení bylin a zjistěte, jak vybrat tu nejlepší pro zachování jejich kvality a chuti.
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky