Jak poznat, kdy je bylinka správně usušená?
Zdravím všechny pěstitele a milovníky bylinek! Chci se zeptat na to, jak vlastně poznat, kdy je bylinka správně usušená. Vím, že sušení je super důležitý krok, ale někdy si prostě nejsem jistý, jestli už je to ono. Mám doma pár různých bylinek, jako je třeba bazalka a tymián, a chci je použít na vaření nebo možná i na čaj. Snažím se je sušit přírodní cestou, ale když je na sušáku vidím po pár dnech, tak nevím, jestli už mají tu správnou konzistenci. Jaké jsou znaky, podle kterých se dá poznat, že bylinka je suchá? Mám se zaměřit na barvu, vůni nebo spíš na to, jak se listy lámou? Co když mi náhodou uschnou moc a budou až křehké? A co potom s tím? Je bezpečné je skladovat v nějaké dóze? Jak dlouho vlastně vydrží usušené bylinky? Děkuji za všechny rady a tipy!