Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, kdy je bylinka správně usušená?

Jak poznat, kdy je bylinka správně usušená?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky bylinek! Chci se zeptat na to, jak vlastně poznat, kdy je bylinka správně usušená. Vím, že sušení je super důležitý krok, ale někdy si prostě nejsem jistý, jestli už je to ono. Mám doma pár různých bylinek, jako je třeba bazalka a tymián, a chci je použít na vaření nebo možná i na čaj. Snažím se je sušit přírodní cestou, ale když je na sušáku vidím po pár dnech, tak nevím, jestli už mají tu správnou konzistenci. Jaké jsou znaky, podle kterých se dá poznat, že bylinka je suchá? Mám se zaměřit na barvu, vůni nebo spíš na to, jak se listy lámou? Co když mi náhodou uschnou moc a budou až křehké? A co potom s tím? Je bezpečné je skladovat v nějaké dóze? Jak dlouho vlastně vydrží usušené bylinky? Děkuji za všechny rady a tipy!

142 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2023
Radek Šulc

Když sušíš bylinky, tak se hlavně koukej na ty listy. Měly by být křehké a snadno se lámaly. Pokud je ohneš a zůstanou vcelku, tak to ještě není ono. Barva se taky mění, většinou zůstane zelená, ale může být i trošku tmavší. Vůně by měla být intenzivní, když je usušená, tak ti pěkně voní a je cítit i bez toho, abys je otíral. Pokud uschnou moc a budou křehké, tak to nevadí, spíš si dej pozor, aby nedošlo k rozdrobení. Když je dáš do nějaké hermetické dózy, tak je to v pohodě. Měly by vydržet pár měsíců, ale čím dřív je spotřebuješ, tím lépe. Skladuj je na suchém místě a chráníš před světlem. Takže jo, přírodní sušení je fajn a když to uděláš dobře, budeš mít skvělé bylinky na vaření nebo do čaje.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 8. 2024
Jitka Musilová

Když sušíš bylinky, tak se zaměř na pár věcí. První je, že bylinka by měla být suchá na dotek a listy by se měly snadno lámat. Když je ohneš a neprasknou, tak ještě nejsou hotový. Barva by měla být jasná, pokud už začínají hnědnout, tak to neni dobrý znamení. Vůně je taky důležitá – měla by být silná a aromatická. Když uschnou moc, tak je to blbý, ale dá se to použít třeba na koření, nebo do směsí na čaj. Skladovat je můžeš v hermeticky uzavřených dózách, ideálně na tmavým místě, aby se CO2 a vlhkost dostali ven. Vydrží ti to tak od půl roku do roka, když to bude dobře uskladněný. Takže sleduj tyhle znaky a mělo by to bejt v pohodě.

123 slov
1.2 minut čtení
21. 10. 2024
Lukáš Havlík
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Účinné metody sušení bylin: Jak vybrat tu správnou pro vaše potřeby?Objevte různé metody sušení bylin a zjistěte, jak vybrat tu nejlepší pro zachování jejich kvality a chuti.
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky