Meskalin.cz/Fórum/Jak nejlépe skladovat sušenou mátu, aby neztratila aroma?

Jak nejlépe skladovat sušenou mátu, aby neztratila aroma?

Když už jsem si sušil mátu, tak teď přemýšlím, jak ji uchovat tak, aby si zachovala to své úžasné aroma. Zkoušel jsem ji dát do sklenice, ale mám pocit, že po pár týdnech už vůbec necítím tu svěží vůni, co měla hned po usušení. Vím, že správné skladování by mělo hrát velkou roli, ale jak na to vlastně? Je lepší mít mátu v celé podobě nebo ji raději drtit? A co teplota a vlhkost, na to asi taky nějak musím dát pozor. Mám ji skladovat na tmavém místě nebo je lepší, když bude na světle? A co plastové nebo skleněné nádoby? Které se podle vás osvědčily víc? Opravdu je důležité mít v místnosti nižší vlhkost, aby se mátě nic nestalo? Jaké máte zkušenosti s uchováním sušených bylinek obecně? Mám strach, že když to udělám špatně, tak všechny ty krásné vůně a chutě prostě zmizí. Snad mi někdo poradí, jak uchovat sušenou mátu co nejlépe, abych si ji mohl užívat ve svých nápojích a pokrmech i několik měsíců po sklizni.

169 slov
1.7 minut čtení
28. 12. 2022
Dana Jelínková

Skl storage sušené máty fakt hraje roli. Jestli chceš, aby si zachovala aroma, tak ji uchovávej ve skleněné nádobě. Sklo je lepší než plast, protože neabsorbuje pachy a nedává do toho nic navíc. Co se týče tmy, tak fakt je lepší skladovat to na tmavém místě, světlo mátu ničí a ztrácí vůni. Vlhkost by měla být co nejnižší, jinak může začít plesnivět nebo ztrácet chuť. Drž to v suchu. A jestli máš mátu celou, tak ji nechte v celku, víc si aroma udrží. Když ji rozdrtíš, tak sice hned voní víc, ale rychleji ztrácí aroma. Takže klidně ji skladuj celou a pak ji rozdrť až když budeš potřebovat. Uvidíš, že ti bude dlouho vydržet.

114 slov
1.1 minut čtení
13. 11. 2024
Petr Tvrdík

Nejlepší je sušenou mátu skladovat v suchu a temnu. Pokud ji dáš do sklenice, tak určitě použij nějakou tmavou, aby se světlo nedostalo dovnitř. Celé lístky by měly vydržet déle než drcené, protože drcením se uvolní víc aromatických olejů a ty pak časem vyprchají. Teplota by měla být spíš chladnější, ale ne v lednici, to by mohla vzít na vlhkosti. Vlhkost je fakt důležitá, tak ji udržuj v suchém prostředí, jinak může zplesnivět nebo ztratit chuť. Plastové nádoby nedoporučuju, radši sklo. Když si je uložíš na polici v šuplíku nebo ve skříni, bude to ideální. Obecně platí, že čím méně se s tím manipuluje a čím míň je vystaveno vzduchu a světlu, tím lépe.

114 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Richard Karásek
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jak správně skladovat usušené byliny pro zachování chuti a aromatuObjevte tajemství, jak správně skladovat usušené byliny, aby si uchovaly svou intenzivní chuť a aroma. Tipy a triky pro optimální podmínky skladování.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky