Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že jsou usušené bylinky správně uskladněné?

Jak poznám, že jsou usušené bylinky správně uskladněné?

Mám pár bylinek, které jsem si letos na zahradě vypěstoval a teď jsem je usušil. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně poznám, že jsou správně uskladněné? Když je dám do sklenice, mám nějak sledovat jejich vůni nebo barvu? A co se týče vlhkosti, jak moc by měly být suché? Slyšel jsem, že pokud jsou příliš vlhké, mohou se zkazit nebo začít plesnivět. Taky mě zajímá, jestli je lepší je skladovat v tmavém místě nebo na světle. Jaké máte zkušenosti s uchováním bylinek jako je bazalka, oregano nebo tymián? Měl jsem s nimi vždycky problém, protože po čase ztratily na chuti a vůni. Je nějaký osvědčený tip na to, jak je skladovat co nejlíp? A co teplota? Mám je mít v pokojové teplotě nebo radši v lednici? Jak poznáte, že už nejsou dobré na použití? Díky za všechny rady a tipy!

140 slov
1.4 minut čtení
25. 8. 2022
Michal Liška

Když uskladňuješ usušené bylinky, tak hlavně dbej na to, aby byly dobře vysušené. Měly by být křehké, prostě se musí snadno drtit mezi prsty. Pokud jsou pořád trochu mokré, tak fakt hrozí plíseň a zkažení. Nejlepší je je skladovat v tmavém a suchým místě, ideálně v nějaký sklenici s těsnícím víčkem. Barva by měla být stále pěkná, ne vybledlá a vůně silná, když je otevřeš. Bazalka a oregano třeba rychle ztrácí aroma, takže čím dřív je spotřebuješ, tím líp. Teplota pokojová je v pohodě, lednice není potřeba. A když začneš cítit nějaký divnej zápach nebo se ti zdá, že už nemají tu vůni jak dřív, tak radši to vyhoď. Rychleji zmizí chuť než si myslíš.

115 slov
1.2 minut čtení
24. 10. 2024
Renata Koubová

Jasně, správně uskladněný bylinky jsou klíčový. Nejvíc záleží na tom, jak moc jsou suchý. Měly by být křehký a snadno se rozpadat, když je drtíš mezi prsty. Když je dáš do sklenice, měla bys cítit jejich vůni – pokud je slabá, asi už nejsou úplně fresh. S vlhkostí opatrně, když jsou moc vlhký, můžeš mít plíseň nebo zkažení. Takže sušit pořádně!

Skladuj je v tmavým místě, světlo může zničit chuť a vůni. Teplota pokojová stačí, lednice není nutná a spíš jim škodí.

A co se týče bazalky, oregana a tymiánu – dej pozor na to, aby ses vyhnul vzduchotěsným nádobám, dej si radši něco s malým otvorem pro ventilaci. Když už začnou být bez chuti nebo mají podivnou barvu, tak pryč s nima. Držím palce, ať ti bylinky vydrží!

129 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2024
Marek Vávra
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jak správně skladovat usušené byliny pro zachování chuti a aromatuObjevte tajemství, jak správně skladovat usušené byliny, aby si uchovaly svou intenzivní chuť a aroma. Tipy a triky pro optimální podmínky skladování.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky