Meskalin.cz/Fórum/Můžu sušené bylinky skladovat v lednici nebo je to špatně?

Můžu sušené bylinky skladovat v lednici nebo je to špatně?

Zajímalo by mě, jestli je dobrý nápad skladovat sušené bylinky v lednici. Před nějakým časem jsem četl, že chlad a vlhkost mohou být pro některé potraviny dobré, ale nevím, jestli to platí i pro bylinky. Přemýšlím o tom, protože mám doma pár skleniček se sušenými bylinkami, které bych rád uchoval co nejdéle čerstvé a aromatické. Mám obavy, že když je dám do lednice, ztratí svou chuť nebo se nějak změní jejich struktura. Narazil jsem také na názory, že bylinky by se měly uchovávat v suchu a tmě, aby se předešlo ztrátě aroma. Jak to tedy vlastně je? Je lepší je nechat v kuchyni na suchém místě nebo je možné je přece jenom schovat do lednice? Co vy na to? Máte někdo zkušenosti s tímto způsobem skladování? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří se tímto tématem zabývali. Díky!

140 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2023
Andrea Dobiášová

Skladování sušených bylinek v lednici není úplně ideální. Ty bylinky potřebují spíš suché a tmavé místo, aby si zachovaly aroma a chuť. Lednice je sice chladná, ale taky vlhká, což může způsobit, že bylinky ztratí na kvalitě nebo mohou dokonce zplesnivět. Lepší je mít je v nějaké sklenici na suchém a tmavém místě, třeba v šuplíku nebo ve skříni. Pokud máš obavy o jejich čerstvost, tak je dobrý nápad použít sklenice s těsným víčkem. Takže radši je nechte v kuchyni a vyhněte se lednici.

84 slov
0.8 minut čtení
6. 7. 2024
Michaela Vojtěchová

Tak já bych to viděl takhle. Sušený bylinky by se měly skladovat spíš na suchým a tmavým místě, než v lednici. Lednice je vlhký prostředí a to může způsobit, že bylinky ztratí chuť a aroma, což nechceš. Taky se může stát, že se na nich udělá plíseň nebo se zkroutěj, když se dostanou do vlhkosti. Takže nejlepší je mít je ve skleničkách nebo v nějakých vzduchotěsných obalech, daleko od světla a tepla, třeba v kuchyni v šuplíku. Mám takhle sušený bylinky už pár let a v pohodě drží vůni. Zkus to takhle a uvidíš sám!

95 slov
1 minut čtení
9. 9. 2024
Viktor Kouba
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jak správně skladovat usušené byliny pro zachování chuti a aromatuObjevte tajemství, jak správně skladovat usušené byliny, aby si uchovaly svou intenzivní chuť a aroma. Tipy a triky pro optimální podmínky skladování.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky