Meskalin.cz/Fórum/Co je nejlepší obal na uchovávání usušených bylinek?

Co je nejlepší obal na uchovávání usušených bylinek?

Přemýšlím, jak nejlépe uchovávat sušené bylinky, protože mám pocit, že se rychle ztrácí jejich aroma a chuť. Zkoušel jsem různé metody, ale stále hledám ten ideální obal. Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké tipy na to, jaký materiál nebo typ nádoby je nejlepší pro uchovávání sušených bylinek? Slyšel jsem o skleněných dózách, ale nevím, jestli jsou lepší než plastové nebo papírové obaly. A co víko? Mělo by být těsné, nebo stačí něco, co jen zakryje? A co přímo světlo a vlhkost? Jak to všechno ovlivňuje kvalitu bylinek? Zajímalo by mě také, jestli někdo používá vakuové balení nebo jiné moderní metody. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

114 slov
1.1 minut čtení
10. 12. 2022
Petra Klímová

Nejlepší obal na sušené bylinky je určitě skleněná dóza. Sklo nepropouští vzduch a sluneční světlo, což je fakt důležitý, aby se aroma a chuť neztratily. Plastové obaly sice jsou lehké a neprasknou, ale časem můžou změnit chuť bylinek. Papírové tašky moc nedoporučuju, rychle se dostane vlhkost dovnitř a bylinky se zkazí. Co se víka týče, ideální je mít těsné víčko, aby tam nic nelezlo. Vlhkost je velký vrah - ideální je skladovat bylinky na suchém a tmavém místě. Jinak ten vakuový systém taky funguje, ale to už chce nějaký přístroj a nevím, jestli se to vyplatí. Zkrátka sklo, těsné víko a suché místo sú nejlepší cesta. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
9. 12. 2023
Hana Fučíková

Nejlepší obal na usušený bylinky? Určitě skleněná dóza je top. Sklo nepropouští světlo a je těsné, takže bylinky vydrží déle. Plastové obaly můžou být fajn, ale po čase se může stát, že absorbují pachy a aroma se ztrácí. Papírový obal není moc ideální, protože propouští vzduch a vlhkost.

Co se týče víka, mělo by bejt těsné, aby se minimalizoval kontakt se vzduchem. Světlo a vlhkost jsou kámoši, co ničí chuť bylinek, takže je dobrý je uchovávat na tmavém a suchém místě.

Vakuový balení můžeš zkusit taky, to je skvělá metoda na dlouhodobé skladování. Myslím, že pokud chceš zachovat aroma co nejdéle, tak sklo a vakuum jsou nejlepší volby.

107 slov
1.1 minut čtení
12. 3. 2024
Lucie Křížová
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Jak správně skladovat usušené byliny pro zachování chuti a aromatuObjevte tajemství, jak správně skladovat usušené byliny, aby si uchovaly svou intenzivní chuť a aroma. Tipy a triky pro optimální podmínky skladování.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky