Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že jsou bylinky připravené ke sklizni?

Jak poznám, že jsou bylinky připravené ke sklizni?

Pěstuju doma pár bylinek jako je bazalka, máta a rozmarýn, ale teď jsem trošku zmatený ohledně toho, jak správně poznat, kdy jsou vlastně ty bylinky připravené ke sklizni. Vím, že každá bylina má své specifické období, kdy je nejlepší ji sklidit, ale já se v tom pořád nějak ztrácím. Když se na ně podívám, tak mi přijdou v pohodě, ale nevím, jestli už mají dostatek síly nebo jsou ještě malé a nehotové. Zkoušel jsem už párkrát sklidit, ale některé bylinky pak ztratily chuť a aroma, což bych nerad opakoval. Takže by mě zajímalo, co vlastně sledujete vy? Je to jen o velikosti listů nebo je důležité i to, jak vypadají květy? Co třeba aroma? Jak moc silné musí být, abych věděl, že je ten pravý čas? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké obecné tipy pro různé druhy bylinek, nebo je to hodně individuální. A co teplota nebo počasí? Pomáhá to nějak k určení toho momentu? Díky za všechny rady!

160 slov
1.6 minut čtení
5. 10. 2023
Ladislav Ševčík

Sklizeň bylinek je fakt taková malá věda, ale dá se to celkem snadno zvládnout. U bazalky sleduj, až má listy tak 10-15 cm dlouhé, a čím víc listů máš, tím líp. Když začne kvést, tak je lepší sklidit, protože pak chuť slábne. Máta obvykle potřebuje taky pár centimetrů, ale nejlepší je, když je ještě před kvetením, protože pak je vůně nejsilnější. U rozmarýnu to chce počkat na tu správnou velikost větviček, ideálně když jsou mladé a šťavnaté. Když začíná kvést, tak už to může být pozdě. Teplota a počasí taky hrají roli – nejlepší je sklízet ráno po rosy, protože listy mají nejvíc esenciálních olejů. Takže jestli chceš, aby byly bylinky voňavé a chutné, zaměř se na velikost listů, vůni a to, jestli nezačínají kvést.

125 slov
1.3 minut čtení
31. 8. 2024
Zdeňka Sedláčková

Sklizni bylinek je fajn umění a chce to trochu praxe. U bazalky se doporučuje sklízet, když má listy takové pěkné tmavě zelené barvy a jsou dost velké – klidně už od 10 cm. Pokud začnou kvést, tak je lepší je ostříhat, protože pak ztrácí chuť. Máta je podobná, tou si můžeš klidně trhat listy kdykoliv, ale nejlepší je, když má co nejvíc listů a má silnou vůni – to znamená, že je v nejlepší kondici. Rozmarýn zase sklízej, když má hodně listů a jsou lesklé. Zajímavý je taky čas sklizně – většinou se doporučuje ráno, než vyjde slunce, protože pak jsou oleje v listech silnější a aroma lepší. Takže celkově sleduj barvu, velikost a vůni listů a květy hlídej – když začnou vykvétat, tak prostě sklízej. Pamatuj na to počasí – po dešti je to lepší, protože pak mají bylinky víc šťávy.

142 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2025
Jakub Vaněk
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro maximální účinnost?Objevte, jak správně sklízet byliny pro dosažení jejich nejlepší chuti a účinnosti. Naučte se, kdy je ten pravý čas na sklizeň a jaké faktory ovlivňuj...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky