Meskalin.cz/Fórum/Jak správně sušit bylinky po sklizni?

Jak správně sušit bylinky po sklizni?

Mám tu otázku ohledně sušení bylinek, chtěl bych se ujistit, že dělám všechno správně. Sklidil jsem pár bylinek ze zahrádky, mám mátu, bazalku a tymián a teď nevím, jak je nejlépe uskladnit, aby si zachovaly aroma a chuť. Slyšel jsem různé metody – někdo říká, že je dobré je sušit na vzduchu, jiný doporučuje používat sušičku nebo dokonce troubu. Jaký je podle vás nejlepší způsob? Mám bylinky svazovat do malých kytic a pověsit je vzhůru nohama v teplém a suchém místě, nebo se to spíš nevyplatí? A co třeba čas – jak dlouho by měly být bylinky sušené, než jsou připravené k uskladnění? Jaké jsou vaše tipy pro uchování jejich chuti? Je lepší je skladovat v celku nebo je drtit? Rád bych slyšel vaše zkušenosti, protože nechci udělat chybu a přijít tak o všechny ty úžasné chutě, které jsem si s tolik námahou vypěstoval. Díky moc!

146 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2023
Adam Burian

Sušení bylinek je fakt důležitý, aby si zachovaly chuť a aroma. Můžu ti poradit, že nejlepší je sušit je na vzduchu. To znamená svázat bylinky do malých kytic a pověsit je vzhůru nohama na suchém a teplém místě, třeba v kuchyni nebo na chodbě. Hlavně by to mělo být místo, kde není moc vlhko, protože jinak ti to může zplesnivět.

Pokud jde o čas, tak většinou trvá sušení tak 1-2 týdny, záleží na druhu bylin a podmínkách. Měly by být suché na dotyk a křupavé. Po usušení je lepší je skladovat v celku, protože tím líp udržíš chuť. Drtění doporučuju až těsně před použitím. Takže jestli chceš mít mátu nebo bazalku dlouho chutnou, dej je do skleničky nebo uzavíratelného sáčku a skladuje v temnu a chladu.

Jako poslední tip – nezapomeň na kontrolu občas, jestli není něco špatnýho. Jo a vyhnul bych se troubě nebo sušičce, páč to může zničit ty jemný aromatické oleje. Drž se toho vzdušnýho sušení a budeš mít super bylinky!

163 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2023
Michal Kopecký

Sušení bylinek je celkem jednoduchý proces. Pokud chceš zachovat co nejvíc aroma, tak nejlepší je sušit je na vzduchu. Svázat je do malých kytic a pověsit vzhůru nohama je fajn, hlavně ve tmě a na suchém místě, aby se nespálily na slunci. Mělo by to trvat tak 1-3 týdny, podle druhu bylin a vlhkosti vzduchu.

Pokud se rozhodneš pro sušičku, tak to je rychlejší cesta, ale dej pozor na teplotu, aby se bylinky nepřipálily. Trouba taky jde, ale musíš ji mít na nízkou teplotu a kontrolovat to, aby se nezkazily.

Co se týče skladování, nejlepší je uchovávat je v celku v tmavých skleničkách nebo vzduchotěsných nádobách. Drtit až těsně před použitím, protože tak si aroma lépe zachovají.

Taky nezapomeň, že bazalka a máta jsou asi citlivější, takže je dobře sušit rychle, abys nevyhodil plno chuti. Takže hodně štěstí s sušením!

140 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2025
Daniel Jirka
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro maximální účinnost?Objevte, jak správně sklízet byliny pro dosažení jejich nejlepší chuti a účinnosti. Naučte se, kdy je ten pravý čas na sklizeň a jaké faktory ovlivňuj...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky