Meskalin.cz/Fórum/Můžu sklízet bylinky i v zimě?

Můžu sklízet bylinky i v zimě?

Nedávno jsem se začal zajímat o pěstování bylinek a přemýšlím, jestli je možné je sklízet i v zimních měsících. Mám pár rostlin jako je bazalka, oregano a tymián, které jsem si vypěstoval na balkoně a docela mě to chytlo. Teď, když ale přichází zima a teploty padají, tak nejsem si jistý, co s nimi. Je možné tyto bylinky sklízet i během zimy, nebo se mám obávat, že už neporostou? Mám doma nějaké okno, kde svítí slunce, tak třeba by se jim tam mohlo dařit? Co když je dám dovnitř do teplého prostoru? Myslíte, že by to bylo pro rostliny příznivé? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké tipy na to, jak bylinky uchovat nebo jak je pěstovat v zimě, aby byly stále čerstvé a voňavé. Je lepší se pokusit o jejich pěstování uvnitř, nebo raději počkat na jaro? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním bylinek přes zimu? Dík za rady!

150 slov
1.5 minut čtení
4. 8. 2022
Božena Prokopová

Sklízet bylinky v zimě je určitě možný, ale záleží na druhu. Bazalka moc nevydrží, ta potřebuje teplo a světlo, ale oregano a tymián to zvládají líp. Pokud je máš na balkoně, tak je zkus přesunout na okno, kde svítí slunce. Teplo v bytě by jim mohlo pomoct, ale pozor na příliš suchý vzduch. Můžeš taky zkusit pěstovat bylinky v květináči dovnitř, to je fajn řešení. Co se týče uchování, tak bylinky můžeš sušit nebo zamrazit, vždycky je lepší mít něco po ruce. Zkoušet pěstovat v zimě má smysl, pokud máš dobré podmínky. Jaro je sice ideální, ale proč to nezkusit už teď?

102 slov
1 minut čtení
15. 10. 2024
Milada Odehnalová

Sklízet bylinky v zimě je trochu oříšek, ale jde to. Bazalka moc nevydrží, potřebuje teplo a slunce, takže s tou asi smůlu máš. Oregano a tymián jsou na tom líp, ty zvládnou i chladnější počasí. Když je dáš dovnitř, ideálně k oknu s dostatkem světla, mohly by ti přežít. Hlavně je nezahlcuj vodou, radši ať mají sušší půdu. Pokud chceš mít bylinky čerstvé i v zimě, můžeš zkusit je pěstovat na parapetu nebo v nějaké mini skleníkové sazenici. A jak uchovat? Sušení nebo zmražení je super volba. Počkej na jaro, pokud ti to nevyjde, ale zkus to s těmi bylinkami doma. Většinou se mi to vyplatilo.

106 slov
1.1 minut čtení
18. 1. 2024
Božena Doležalová
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro maximální účinnost?Objevte, jak správně sklízet byliny pro dosažení jejich nejlepší chuti a účinnosti. Naučte se, kdy je ten pravý čas na sklizeň a jaké faktory ovlivňuj...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky