Meskalin.cz/Fórum/Účinnost bylinek při sklizni

Účinnost bylinek při sklizni

Zajímalo by mě, když sklízím bylinky, jestli je lepší to dělat ráno nebo večer. Četl jsem, že v různých fázích dne mají bylinky různé účinky. Například, některé bylinky prý mají ráno více esenciálních olejů a tím pádem jsou silnější, ale zase večer mohou mít taky své výhody. Jaké bylinky byste doporučili sklízet ráno a které naopak večer? Máte nějaké zkušenosti s konkrétními druhy? Jaké metody sklizně jsou podle vás nejefektivnější pro uchování jejich síly a chuti? Je to vůbec tak důležité? Mám pocit, že se o tom mluví dost, ale není moc informací o tom, jaký čas během dne je pro sklizeň ideální. Rád bych věděl, co si o tom myslíte vy, jestli máte nějaké tipy nebo know-how k těmto exotickým rostlinám. Jaké faktory ovlivňují kvalitu sklizených bylin a jestli se dá něco udělat pro to, aby byly co nejúčinnější? Díky za jakékoliv rady a zkušenosti!

146 slov
1.5 minut čtení
25. 4. 2024
Filip Vorel

No, co se týče sklizně bylinek, tak já jsem slyšel, že je fakt lepší sklízet ráno. V tomhle období mají bylinky větší koncentraci esenciálních olejů a to je důležitý, když chceš, aby měly co nejvíc síly. Třeba rozmarýn nebo máta prý ráno voní víc a mají lepší chuť. Naopak večer, když už je slunce nízko, tak některé bylinky jako třeba levandule nebo šalvěj můžou mít jinou náladu. Záleží taky na ročním období a počasí, ale to už je pak na každém z nás.

Co se týče metod sklizně, já používám nůžky a snažím se brát jen vrcholky rostlin. Snažím se to dělat šetrně, aby se bylinka mohla dál rozrůstat. Když jsem je sklidil, tak je hned suším ve stínu, protože přímé slunce může všechno zničit.

Faktory ovlivňující kvalitu? Určitě půda, zalévání a taky jestli je bylinka zdravá nebo ne. Takže pokud chceš mít kvalitní úrodu, pečuj o ně jak o dítě. Zkrátka to chce trochu praxe a experimentování, abys našel to nejlepší pro své bylinky.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 3. 2024
Dana Karásková

Sklizeň bylinek je fakt zajímavá téma. Osobně mám zkušenosti, že ráno je většinou lepší – rostliny mají víc esenciálních olejů a jsou tak silnější. Například bazalka nebo máta, to je dobrý sklízet ráno, protože ty oleje tam fakt cítit. Když sklízíš večer, tak to může být zas fajn pro některý bylinky jako je například levandule, která pak má takovou uklidňující vůni.

Důležitý je taky počasí – když je mokro, tak bylinky jsou těžší a neudrží ti tolik toho aromatu. Sklízím vždycky suchý a slunečný den, ideálně po rose, ale ještě před tím, než začne vedro. No a co se týče metody, tak já radši trhám celé stonky a ne jen listy – lépe se to suší a uchovává.

Takže jo, na kvalitě bylinek hodně záleží na čase sklizně a podmínkách. Jinak doporučuji mít i kvalitní půdu a hnojit organicky – to pak dává šťavnatější bylinky. Sice to vypadá jako detaily, ale když chceš mít silný bylinky, tak se vyplatí na to dávat pozor.

163 slov
1.6 minut čtení
27. 10. 2024
Oldřich Hora
Meskalin.cz/Články/Sušení bylin
Kdy je ideální čas na sklizeň bylin pro maximální účinnost?Objevte, jak správně sklízet byliny pro dosažení jejich nejlepší chuti a účinnosti. Naučte se, kdy je ten pravý čas na sklizeň a jaké faktory ovlivňuj...
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky