Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat orchideje, aby kvetly během celého roku?

Jak často mám zalévat orchideje, aby kvetly během celého roku?

Mám doma několik orchidejí a slyšel jsem, že jsou to velmi náročné rostliny, co se týká péče. Rád bych se dozvěděl, jak často je mám zalévat, aby mi kvetly co nejdéle a nejvíce. Četl jsem různé názory na zavlažování orchidejí, ale je v tom tolik informací, že už nevím, co je pravda. Někteří říkají, že by se měly zalévat každých pár dní, jiní doporučují spíše jednou za týden. Jak to tedy je? Kdy je ten správný čas na zalévání? Je lepší zalévat více nebo méně? A co když se mi zdá, že substrát moc rychle schne? Taky bych chtěl vědět, jestli je dobré používat nějaké speciální hnojivo, nebo jestli stačí obyčejná voda. Mám obavy, abych je nezalil příliš a nezpůsobil jim nějaké problémy. A co teplota a vlhkost vzduchu? Jaký mají vliv na to, jak často mám zalévat? Chci mít krásné květy po celý rok a doufám, že mi poradíte, jak se o ně postarat. Děkuji!

156 slov
1.6 minut čtení
19. 4. 2024
Karel Hrdý

Orchideje jsou fakt náročné, ale když se na to jde správně, tak kvetou krásně. Zalévat je jednou týdně je takový zlatý střed, ale záleží na substrátu a vlhkosti vzduchu. Pokud ti substrát schne rychle, tak možná i dvakrát týdně, ale radši to zkoušej podle potřeby. Je dobrý je zalít důkladně, aby se voda dostala až ke kořenům, ale nedělej to moc často, jinak hrozí hniloba kořenů. Co se týká hnojiva, tak určitě používej nějaké speciální pro orchideje, třeba každé dva týdny během jejich vegetačního období. Teplota by měla být kolem 20-25 stupňů a vlhkost ideálně kolem 50-70%. Takže pokud je máš v teple a vlhku, měly by ti kvést skoro pořád. Hlavně pozor na přelití ať neodumřou! Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
26. 2. 2023
Jarmila Hrubá

Zalévání orchidejí je fakt ošemetné. Zkus to tak, že je zaliješ jednou za týden, ale nejlepší je kontrolovat substrát. Když je horní vrstva suchá, tak je čas na vodu. Pokud substrát rychle schne, tak to může být známka toho, že máš moc teplo nebo suchý vzduch. V zimě zalévej míň, aby se ti nepřemokřily. Co se týče hnojiva, kup si speciální pro orchideje, ten obvykle pomůže víc než obyčejná voda. Teplota a vlhkost hrají velkou roli; orchideje mají rády teplo a vlhkost kolem 50-70%. Takže zkus udržet vlhkost vzduchu, třeba zvlhčovačem nebo mističkou s vodou vedle květináče. Hlavně ne přelívat a sledovat je. Když budou spokojený, tak ti budou kvést! Tak hodně štěstí!

113 slov
1.1 minut čtení
15. 9. 2023
Zdeněk Chalupa
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok? Praktické tipy a triky pro stimulaci konstantního kvetení vzácných druhů orchidejí ve vaší domácnostiObjevte tajemství, jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok. Tento článek nabízí praktické tipy a triky, které vám pomohou stimulovat stál...
1000 slov
10 minut čtení
20. 12. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky