Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesadit orchideje, aniž bych ovlivnil jejich kvetení?

Můžu přesadit orchideje, aniž bych ovlivnil jejich kvetení?

Zajímalo by mě, jestli je možné přesadit orchideje, aniž bych tím nějak ovlivnil jejich kvetení. Mám doma několik krásných orchidejí, které kvetou a jsou opravdu úžasné. Ale všimla jsem si, že substrát už vypadá dost opotřebovaně a chci je přesadit do čerstvého média. Jenže se bojím, že když to udělám, tak je to může zaskočit a nakonec přestanou kvést. Jak dlouho trvá, než si orchidej zvykne na nový substrát? Máte někdo zkušenosti s tímto? A co když je přesadím v době, kdy už mají poupata - ovlivní to nějak jejich kvetení? A co se týče kořenů - mám je raději nechat na pokoji, nebo je taky zkrátit? Taky jsem slyšela, že některé druhy orchidejí jsou citlivější na změny prostředí než jiné. Mohli byste mi poradit, jestli existují nějaké speciální tipy nebo triky, jak přesazovat orchideje bez toho, abych narušila jejich kvetení? Vím, že je důležité vybírat správný čas a mít správné nástroje. Ale co když jsem laik a nemám s tím moc zkušeností? Každopádně bych byla vděčná za jakékoliv rady nebo doporučení, které by mi pomohly s tímto procesem.

179 slov
1.8 minut čtení
18. 11. 2024
Andrea Šimková

Přesazení orchidejí může být riskantní, když kvetou, ale pokud je substrát opravdu v špatném stavu, tak to udělat prostě musíš. Ideálně je přesazuj po odkvětu, ale pokud už máš poupata, tak se snaž zachovat kořeny co nejvíc v klidu a nechte je jak jsou. Jen se podívej, jestli nemáš nějaký hnijící kořen, ten bys měl uříznout. Měj na paměti, že orchideje si na nový substrát zvyknou různě dlouho - většinou to trvá pár týdnů. Snaž se přesazovat něžně a používej čerstvý substrát pro orchideje. Nezapomeň na dobré odvodnění. Pokud už mají poupata, můžeš očekávat, že kvetení bude třeba trochu ovlivněno, ale většinou to není katastrofa. A pokud jsi laik, tak se neboj - koukni na videa nebo příručky a uvidíš, že to není zas tak složitý. Hlavně buď opatrná a dej na intuici.

133 slov
1.3 minut čtení
2. 10. 2024
Helena Vobořilová

Přesazení orchidejí je vždycky trochu risk, zvlášť když kvetou. Jestli máš už poupata, tak bych doporučil nechat je v klidu, dokud nekvetou. Po odkvětu je ideální čas na přesazení. Co se týče substrátu, tak fakt, že je opotřebovanej, může ovlivnit zdraví rostliny víc než květění. Takže klidně to udělej, ale buď opatrná. Kořeny radši nekrájej, pokud nejsou nějak poškozený. Nový substrát může chvilku trvat, než si na něj zvyknou, tak je dobrý je umístit na stejný místo a nezapomínat na správnou zálivku. Některý druhy jsou citlivější, ale většina z nich to zvládne. Jen si dej pozor na to, aby substrát byl čerstvej a vzdušnej. Když uděláš všechno s citem, tak by to nemělo být dramatický.

115 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Ivana Brožová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok? Praktické tipy a triky pro stimulaci konstantního kvetení vzácných druhů orchidejí ve vaší domácnostiObjevte tajemství, jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok. Tento článek nabízí praktické tipy a triky, které vám pomohou stimulovat stál...
1000 slov
10 minut čtení
20. 12. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky