Meskalin.cz/Fórum/Jaký je ideální teplotní režim pro kvetoucí orchideje doma?

Jaký je ideální teplotní režim pro kvetoucí orchideje doma?

Zajímalo by mě, jaké teploty jsou ideální pro pěstování kvetoucích orchidejí. Mám doma několik druhů a chtěl bych se ujistit, že jim dávám tu nejlepší péči, aby hezky kvetly. Je pravda, že různé druhy orchidejí mají různé požadavky na teplotu? Jaké teploty by měly být během dne a jaké v noci? Četl jsem, že některé orchideje potřebují chladnější noci pro stimulaci květů, ale nevím, co to přesně znamená. Také se chci zeptat, jestli je důležité udržovat konstantní teplotu nebo jestli orchideje snesou nějaké výkyvy. Jak moc může teplota ovlivnit jejich kvetení a celkovou kondici? Mám obavy, že pokud bude moc teplo nebo naopak zima, tak mi začnou opadávat květy nebo dokonce listy. Jaké tipy máte na udržení optimálního klimatu pro moje orchideje? Budu vděčný za každou radu od zkušenějších pěstitelů.

130 slov
1.3 minut čtení
19. 6. 2024
Adéla Bečková

Jo, ohledně teplot pro orchideje to je fakt zajímavé. Záleží na druhu, ale obecně se doporučuje, aby si během dne užívaly tak mezi 20-27 °C a v noci bys měl srazit teplotu na 15-20 °C. Ty chladnější noci fakt pomáhají stimulovat kvetení. Pokud je teplo moc, tak ti můžou opadávat květy a když je zima, tak se zase zpomalí růst.

Není potřeba mít úplně konstantní teplotu, orchideje snesou i nějaké výkyvy, ale vyhýbej se extrémům. Třeba když přes den otevřeš okno a večer to zavřeš, to by neměl být problém. Hlavně sleduj vlhkost vzduchu a pravidelně je zalévej, to taky hodně ovlivňuje jejich zdraví.

Pokud máš nějaké konkrétní druhy, tak na to můžeš kouknout, protože některé mají specifické požadavky. Ale jinak obecně - nestresuj je moc s teplotama a měly by ti hezky kvést.

134 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2024
Vojtěch Hruška

Kvetoucí orchideje mají opravdu specifické teplotní požadavky. Většina z nich se cítí nejlépe při teplotách kolem 20-25 °C během dne, a pak by měly mít v noci tak 15-18 °C. Ty chladnější noci jsou důležité, protože pomáhají stimulovat kvetení. Různé druhy orchidejí mohou mít různé preference, takže je dobré si zjistit konkrétní potřeby těch tvých.

Co se týče výkyvů, orchideje snesou nějaké rozdíly, ale ideálně by teploty měly být co nejkonstantnější. Příliš vysoké teploty můžou způsobit opadávání květů a listů, takže je lepší se vyhnout extrémům. Udržuj je na místě s dobrým ventilováním a světlem, ale ne na přímém slunci.

Zkus si hlídat i vlhkost vzduchu, to je taky důležitý faktor. Když se o ně postaráš takhle, měly by ti hezky kvést a dělat radost.

123 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2023
Zuzana Fojtíková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok? Praktické tipy a triky pro stimulaci konstantního kvetení vzácných druhů orchidejí ve vaší domácnostiObjevte tajemství, jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok. Tento článek nabízí praktické tipy a triky, které vám pomohou stimulovat stál...
1000 slov
10 minut čtení
20. 12. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky