Meskalin.cz/Fórum/Jaká hnojiva používat na orchideje po celý rok?

Jaká hnojiva používat na orchideje po celý rok?

Zdravím, mám doma několik krásných orchidejí a chtěl bych je udržovat v co nejlepší kondici, aby mi co nejdéle kvetly. Slyšel jsem, že na to, aby orchideje kvetly po celý rok, je důležité používat správná hnojiva. Jenže na trhu je tolik různých typů a značek, že se v tom ztrácím. Mám se dívat po speciálních hnojivech přímo určených pro orchideje, nebo by stačila nějaká obecná hnojiva? Jakou koncentraci hnojiva byste doporučili a jak často bych měl hnojit? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké přírodní hnojiva, která by mohla být pro orchideje prospěšná. A co třeba hnojení během zimy – má smysl pokračovat, nebo mám raději nechat rostliny odpočívat? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich tipy na to, jak dosáhnout bohatého a celoročního kvetení těchto nádherných rostlin.

129 slov
1.3 minut čtení
27. 7. 2023
Eliška Šulcová

Orchideje potřebují specifickou péči a hnojení, to je pravda. Většina pěstitelů doporučuje používat speciální hnojiva určená přímo pro orchideje, protože mají správný poměr živin, který tyhle květiny vyžadují. Co se týče koncentrace, tak většinou stačí zředit hnojivo na polovinu doporučené dávky – tím je větší šance, že je nepřehnojíte.

Hnojit bys měl jednou za dva týdny během vegetačního období, což je tak od jara do léta. Na podzim a v zimě to chce omezit; většina orchidejí si v zimě odpočine, takže klidně můžeš hnojit jednou za měsíc nebo úplně vynechat.

Co se týče přírodních hnojiv, tak třeba použití kompostu nebo kávové sedliny může být prospěšné, ale opatrně s množstvím. Zkrátka, pokud chceš, aby ti orchideje kvetly co nejdéle, sleduj jejich potřeby a progresivně upravuj hnojení podle sezóny.

126 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Vojtěch Pech

Orchideje potřebujou specifický hnojivo, takže bych doporučil hledat něco přímo pro ně. Mám dobrý zkušenosti s tekutýma hnojivama, co se ředí ve vodě. Koncentrace tak 1/4 až 1/2 doporučenýho množství na etiketě. Hnojit bych doporučil jednou za dva týdny během vegetačního období (jaro, léto) a v zimě zredukovat na jednou za měsíc nebo vůbec, záleží na tom, jak ti rostliny vypadají.

Přírodní hnojiva jako kompost nebo banánový slupky taky fungujou, ale chtělo by to víc trpělivosti a experimentování. Zkus si zapamatovat, že orchideje nemaj rády přehnojení, takže radši míň než víc. A pokud chceš, aby kvetly, dej pozor na světlo a teplotu – to je taky důležitý. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
14. 1. 2025
Anna Vaňková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok? Praktické tipy a triky pro stimulaci konstantního kvetení vzácných druhů orchidejí ve vaší domácnostiObjevte tajemství, jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok. Tento článek nabízí praktické tipy a triky, které vám pomohou stimulovat stál...
1000 slov
10 minut čtení
20. 12. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky