Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují vzácné orchideje pro konstantní kvetení?

Jaké světlo potřebují vzácné orchideje pro konstantní kvetení?

Mám doma několik druhů vzácných orchidejí a slyšel jsem, že klíčem k jejich úspěšnému kvetení je správné osvětlení. Jenže přiznávám, že se v tom moc nevyznám. Něco jsem četl o tom, že některé orchideje potřebují více světla než jiné, ale jak to vlastně je? Jaké konkrétní světlo by měly mít, aby kvetly pořád a ne jen občas? Mám je umístit blízko okna, nebo je lepší umělé osvětlení? A co se týče intenzity - jak moc silné by to mělo být? Také jsem slyšel, že i kvalita světla hraje roli, takže jestli byste mohli poradit, jestli je lepší přirozené sluneční světlo nebo nějaké speciální lampy. Jak často bych měl orchideje otáčet, aby dostávaly rovnoměrné světlo ze všech stran? A jak poznám, že mají dostatek světla, nebo naopak příliš? Mám strach, že když jim dám špatné podmínky, tak se mi nikdy nerozkvetou. Takže pokud máte zkušenosti s pěstováním orchidejí a víte něco o jejich potřebách ohledně osvětlení a kvetení, budu moc vděčný za vaše rady!

163 slov
1.6 minut čtení
21. 9. 2024
Markéta Lacinová

Orchideje fakt potřebujou správný světlo na kvetení. Spousta z nich má ráda jasný, ale rozptýlený světlo, takže je dobrý je mít blízko okna, ideálně na východní nebo západní straně. Přímý slunce může spálit listy, takže trochu šera je fajn. Když to nejde s oknem, umělý světlo je taky možnost, ale musíš mít dobré lampy – LEDky jsou super. Intenzita by měla být tak 1000-2000 luxů. Když začneš vidět žluté listy nebo spálené okraje, tak to znamená, že mají moc světla, a když jsou listy tmavé a tenké, potřebujou víc. Otočit orchideje doporučuju tak jednou za týden, aby dostávaly světlo rovnoměrně. Stejně důležitý je i dodržet cyklus dne a noci – tak 12 hodin světla a 12 tmy by mělo stačit. Když jim dáš dobrý podmínky, určitě ti poděkujou květy.

129 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2023
Jaroslava Kotková

Orchideje potřebují dostatek světla, ale záleží na druhu. Obecně platí, že většina vzácných orchidejí preferuje jasné, ale rozptýlené světlo. Přímo na slunce je to většinou škodí, tak je radši dej blíž k oknu, ale ne přímo do slunečních paprsků. Pokud máš větší okno, můžeš to zkusit s nějakým filtrem na sklo nebo závěsy.

Umělé osvětlení může být taky dobrá volba, hlavně pokud nemáš dostatek přirozeného světla. LED lampy s plným spektrum jsou skvělé, protože napodobují slunce a nezahřívají se moc. Intenzita by měla být tak akorát – 1000-2000 luxů by mělo stačit.

Otáčet orchideje je dobrý nápad, klidně jednou za měsíc, aby měly vyvážené světlo ze všech stran. Poznáš to podle listů – pokud jsou světlé a zdravé, tak je to ok. Pokud začnou žloutnout nebo se na nich objevují hnědé skvrny, tak jim asi svítíš moc.

Takže shrnuto – jasné a rozptýlené světlo je ideální, sleduj listy a otáčej je pravidelně. S trochou péče určitě vykvetou!

157 slov
1.6 minut čtení
22. 3. 2023
Jindřich Dostál
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok? Praktické tipy a triky pro stimulaci konstantního kvetení vzácných druhů orchidejí ve vaší domácnostiObjevte tajemství, jak dosáhnout kvetení vzácných orchidejí po celý rok. Tento článek nabízí praktické tipy a triky, které vám pomohou stimulovat stál...
1000 slov
10 minut čtení
20. 12. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky