Meskalin.cz/Fórum/Proč mi orchideje opadávají listy na podzim?

Proč mi orchideje opadávají listy na podzim?

Na podzim se mi začaly objevovat divné změny u mých orchidejí. Mám jich doma několik a vždycky jsem si myslel, že se o ně starám dobře, ale teď vidím, že začínají opadávat listy. Nejdřív jsem si říkal, že je to asi normální, protože přece každý ví, že na podzim rostliny reagují na změnu počasí. Ale když jsem viděl, jak se to postupně zhoršuje a listy opravdu opadávají, začal jsem mít strach, že jsem něco udělal špatně. Mám je v bytě, kde není úplně ideální světlo a teplota taky kolísá. Možná jsem je zaléval moc nebo naopak málo? Četla jsem něco o tom, že orchideje potřebují specifické podmínky a hnojení v určitých obdobích, ale nevím přesně jak na to. Jaké jsou vůbec nejlepší tipy pro péči o orchideje během podzimu? Může to být spojené s tím, že se blíží zima? Jaký vliv má změna ročního období na jejich zdraví? A co byste mi doporučili udělat, abych tomu zabránil? Mohli byste prosím sdílet vaše zkušenosti a rady? Děkuji.

166 slov
1.7 minut čtení
25. 2. 2023
Petr Jelínek

Jo, tohle je dost běžný problém. Orchideje jsou celkem citlivý na změny v prostředí, zvlášť když se blíží zima. Na podzim jim může chybět světlo, a taky teplota může kolísat víc než v létě. Zkus je mít na místě, kde je víc světla, ale ne na přímým slunci. Co se týče zalévání, orchideje to nemají rády, když jsou přeslazený nebo naopak moc suchý. Záleží na druhu, ale většinou stačí zalít jednou za týden nebo podle toho, jak rychle schne substrát. Hnojení taky hraje roli, zkus používat speciální hnojivo pro orchideje a dávej ho tak jednou za měsíc. Pokud vidíš opadávání listů, může to být signál, že něco není v pořádku – třeba kořeny jsou přelitý nebo naopak suší. Sleduj je a zkus přizpůsobit podmínky. Držím palce!

126 slov
1.3 minut čtení
17. 11. 2024
Luboš Havlík

Tak to znám, já jsem s orchidejama taky měl problémy. Na podzim fakt reagují na změnu počasí, to je pravda. Listy můžou opadávat z různých důvodů. Mě se osvědčilo kontrolovat, jak moc je zaléváš, protože orchideje nemají rády přemokření. Zkus se ujistit, že substrát dobře prosakuje a není moc mokrý. Co se světla týče, pokud máš málo přirozeného světla, můžeš zkusit přidat umělé osvětlení, aby měly víc světla. Teplota taky hraje roli – pokud klesne pod 15-18 °C v noci, může to být stresující pro rostliny. Hnojení je důležitý taky, na podzim to chce míň, aby si odpočinuly před zimou. Zkus zkontrolovat i vzdušnou vlhkost, protože orchideje mají rády vlhko. Když to shrnu – dej pozor na zalévání, světlo a teplotu a možná je trochu pohnoj. Mě to pomohlo. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
12. 6. 2024
Milada Pokorná
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Péče o orchideje s ohledem na sezonní změny: Jak se přizpůsobit?Objevte, jak správně pečovat o orchideje během různých ročních období a jak tyto změny ovlivňují jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky