Meskalin.cz/Fórum/Světlo pro orchideje – Léto vs. Zima?

Světlo pro orchideje – Léto vs. Zima?

Když se zaměřuju na péči o orchideje, často se mi v hlavě honí spousta otázek ohledně světelných podmínek. Vím, že tyto rostliny milují světlo, ale jak je to vlastně s jeho množstvím v různých ročních obdobích? Mám pocit, že v létě je slunce mnohem silnější a dny delší, což by mohlo znamenat, že orchideje potřebují více stínu nebo nějakou ochranu. Ale co zima? Tam je zase méně slunečních paprsků, takže není jasné, jestli by měly mít orchideje víc světla nebo naopak méně. Jak to vlastně je? Měla bych v létě umístit orchideje k oknu, nebo je radši přesunout někam dál, abych jim neublížila? A co na zimu? Je lepší je dát blíž k oknu, aby měly dostatek světla, i když je venku chladno? Jaký vliv má intenzita světla a jeho délka na jejich růst a květ? Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak nejlépe upravit osvětlení pro orchideje podle ročních období. Jaké jsou vaše tipy a triky? Jak se s tím vyrovnáváte?

165 slov
1.7 minut čtení
27. 12. 2023
Kateřina Krausová

Jo, to je dost častý dotaz. Orchideje fakt potřebujou světlo, ale jak říkáš, v létě je to jinak než v zimě. V létě je lepší je dávat někam, kde budou mít jasné, ale rozptýlené světlo. Přímo na sluníčko by se mohly spálit, takže já je mám radši trochu dál od okna nebo za nějakým závěsem. Naopak v zimě bys je měla dát co nejblíž k oknu, protože tam je málo světla a orchideje potřebují co nejvíc energie pro růst a květ. Takže obecně: léto = více stínu, zima = více světla. A nezapomeň na to, že i když je zima, tak to okno může být opravdu studené, tak dej pozor, aby neměly příliš studený průvan. Zkus to a uvidíš, jak se jim povede.

123 slov
1.2 minut čtení
11. 1. 2025
Ludmila Chalupová

Orchideje mají fakt rády světlo, ale jak říkáš, v létě je to s tím sluníčkem jinak. V létě bych je dala blíž k oknu, ale je dobrý mít na paměti, že přímý sluneční svit může spálit listy. Takže stín nebo nějaká ochrana je fajn, když je venku hodně horko a jasně. Když je léto, tak jim klidně dej víc světla, ale opatrně.

Co se zimy týče, tak tam to chce víc světla, protože dny jsou kratší a sluníčko není tak silný. Určitě bych je dala blíž k oknu, ale pozor na průvan a chlad. Taky jsem zkoušela umělé osvětlení, když bylo moc tmavo. Orchideje potřebují alespoň 12 hodin světla denně na to, aby dobře rostly a kvetly.

Takže shrnuto: léto – trochu stínu, zima – blíž k oknu a snažit se jim dopřát co nejvíc světla bez úhony. A nezapomeň kontrolovat vlhkost, ta je důležitá taky!

146 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Ludmila Suchá
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Péče o orchideje s ohledem na sezonní změny: Jak se přizpůsobit?Objevte, jak správně pečovat o orchideje během různých ročních období a jak tyto změny ovlivňují jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky