Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na hnojení orchidejí?

Kdy je nejlepší čas na hnojení orchidejí?

Zdravím všechny milovníky orchidejí! Ráda bych se zeptala, kdy je vlastně ten nejvhodnější čas na hnojení orchidejí. Mám doma několik druhů a vím, že každá rostlina má své specifické potřeby, ale teď mi to nějak není jasné. Vždycky jsem slyšela, že orchideje potřebují hnojení během vegetačního období, ale co to přesně znamená? Je to jaro a léto? A co podzim nebo zima, měl bych je v těchto měsících hnojit také? Někde jsem četla, že je dobré hnojit, když rostlina kvete, ale co když orchidej nekvete? Jaký hnojivo byste doporučili a jak často ho aplikovat? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké speciální tipy pro různé typy orchidejí, třeba pro Phalaenopsis nebo Dendrobium. Co si myslíte o organických versus chemických hnojivech? Je lepší použít tekuté hnojivo nebo granule? Děkuji moc za vaše rady a tipy!

133 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2024
Radek Hora

Takže, co se hnojení orchidejí týče, většinou se doporučuje hnojit během vegetačního období, což je jaro a léto. V té době jsou orchideje aktivní a potřebují víc živin. Pokud jde o podzim a zimu, tak většina orchidejí v těchto měsících spí, takže hnojení by mělo být minimální nebo úplně vynechané. Když kvete, tak klidně hnoj, ale jestli nekvete, tak to nevadí, stejně potřebují nějaké ty živiny. Co se týče hnojiva, tak já preferuju tekuté, protože se lépe vstřebává. Organické hnojivo je fajn, ale chemické může být efektivnější pro rychlý růst. Pro Phalaenopsis a Dendrobium bych doporučil speciální hnojivo určené přímo pro orchideje. Hnojení jednou za dva týdny v období růstu by mělo stačit. Hlavně nezapomínej na dobrý odtok vody a vzdušnost substrátu! Tak hodně štěstí s tvými orchidejemi!

128 slov
1.3 minut čtení
28. 12. 2024
Kristýna Hladíková

Hnojení orchidejí je fakt důležitý, občas se to tak nějak přehlíží. Nejlepší čas na hnojení je během vegetačního období, což je vlastně jaro a léto. V tu dobu rostliny hodně rostou a potřebují živiny, aby byly silné a zdravé. Když orchidej nekvete, nevadí to, pořád potřebuje nějaké živiny, ale můžeš hnojit míň intenzivně.

Na podzim a v zimě už bys měla hnojení omezit nebo úplně přestat, protože rostlinky většinou spí a moc toho nepotřebujou. Co se týče hnojiv, tekuté hnojivo je super – rychle se vstřebává. Granule jsou fajn taky, ale trvá to dýl, než se uvolní. Organický versus chemický? To záleží na tobě – organické je šetrnější, ale chemické může být efektivnější.

Phalaenopsis a Dendrobium mají trochu odlišné potřeby, ale obecně platí pravidlo – hnojit jednou za 2-4 týdny během vegetačního období a pak si dát pauzu. Takže klidně zkus najít to, co ti bude vyhovovat nejvíc a sleduj, jak na to rostliny reagujou.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Ludmila Suchá
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Péče o orchideje s ohledem na sezonní změny: Jak se přizpůsobit?Objevte, jak správně pečovat o orchideje během různých ročních období a jak tyto změny ovlivňují jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky